Foorumilta löytyy jo useampikin katseluketju, mutta loputtomine pistelistauksineen, yhden sanan kommentteineen ja turhanpäiväisine Citizen Kane arvioineen ne ovat melkoisen paskoja. Perustetaan siis yksi lisää, joka keskittyy ainoastaan aasialaisiin elokuviin, ja jossa pelkkien pisteytysten tai kolmen sanan arvioiden postittaminen on kielletty. Nämä pellet pysytelkööt vanhoissa topikeissa. Tässä ketjussa on tarkoitus postata mini-arvioita tai ainakin muutaman lauseen pituisia kommentteja, joista on höytyä lukijalle, eikä ainoastaan kirjoittajan listauspakkomielteiselle egolle. Keskustelu ja kommentointi on toki sallittua.
Aloitetaan
Wada: Perfect Education (1999) ***½
Japanilaisen elokuvan vanha paskagenre saa postmodernismin rajoilla heiluvan käsittelyn ensimmäisessä Perfect Education –elokuvassa. Paljon on muuttunut niistä ajoista, kun vastenmielistä Naomi Tania koulutettiin sleazeballien toimesta 1970-luvulla. Perfect Educationissa luuseripsyko kidnappaa lukiotytön aikeinaan muokata tästä rakastava puoliso. Äijän epäonneksi pippurinen pikkulikka on jämäkämpi persoona kuin hän itse. Turhankin komediallisia kohtauksia sisältävä elokuva heiluu hieman parodian ja aidon asian välillä löytäen kuitenkin melko hyvän tasapainon. Aliarvostettu Naoto Takenaka on mainio tunarinilkki, ja saa kiinnostavan psykologisen pelin aikaiseksi hieman ärsyttävän mutta ehdottoman hotin vastanäyttelijänsä Hijiri Kojiman kanssa.
Nishiyama: Perfect Education 2: 40 Days of Love (2001) **½
Perfect Education –sarjan ensimmäinen jatko-osa ottaa älyllisesti takapakkia, mikä ei ole aivan huono asia edellisen elokuvan jo taiteillessa itsetietoisen nokkeluuden rajoilla. Päähenkilöiden välinen psykologinen leikki jää kuitenkin tyystin väliin, eikä Takenakan tilalle istutettu Yasuhito Hida ole kummoinen näyttelijä. Kuvaus ja musiikinkäyttö ovat kuitenkin hyvää, eikä kidnappaajan antaumustakaan ole vaikea ymmärtää uhrin ollessa niinkin vetävä paukkaus kuin Rie Fukami. Yskähtelystä huolimatta vähintään keskitason trilleri.
Leong: Perfect Education 3 (2002) *
Mälsä mikä mälsä. Hongkongin puoleen nojaavana yhteistuotantona valmistunut kolmas osa ottaa ihan kivan startin: Kiina, kuollut sika, ja bussillinen japanilaisia koulutyttöjä. Skenaario on sama vanha, paitsi että uhrilta ja kidnappaajalta puuttuu yhteinen kieli. Tyhmä veto, sillä se tuhoaa hahmojen välisen vuorovaikutuksen. Eipä sillä, että antisankarimme tarvitsisi paljoa vaivaa valloituksensa eteen nähdäkään – Kana Ito on ohjelmoitu sellaiselle auto-drivelle, että hän kouluttautuu lähes tulkoon omia aikojaan. Upean kaunis Ito kyllä on – sääliksi käy häntä sekä etenkin opettajan roolissa mukaan lupautunutta Naoto Takenakaa. Lopussa homma alkaa jo naurattaa, valitettavasti ei kuitenkaan yhtään aiemmin.
Mizutani: Perfect Education 4: Secret Basement (2003) *
Cherry Blosson Education. Sarjan neljäs osa lupailee alaotsikkonsa Secret Basement perusteella paluuta old schooliin, mutta osoittautuu noloksi mahalaskuksi. Kunnon kidnappaustrillerin sijaan valokeilaan nousee traumatisoituneen ja mykän antisankarin mielenmaisema. Asiaan vakavuudella suhtautumista ei auta apinan ja 1980-luvun lihaksikkaan saippuasarjasankarin sekoitukselta näyttävä päähenkilö, eikä etenkään se, että ohjaajallakin vaikuttaisi elokuvallisten ilmaisutaitojen perusteella olla kutsumusta samaisen lajityypin pariin. Elokuvan poikkeuksellinen tyhmyys sekä muutama hillitön anti-feminismipommi eivät liiemmin auta, vaikka tekevätkin katselukokemuksesta juuri ja juuri siedettävän.
Kobayashi: Perfect Education 5: La coiffeuse (2003) **½
La coiffeuse ?? Vähään aikaan ei ole tullut yhtä vahvaa tarvetta silmien hieraisuun kuin Perfect Education –sarjan viidennen osan ranskankielisiä alkutekstejä seuratessa. Väärä levy pesässä vai mitä hä? 30 minuuttia myöhemmin olisi muutenkin ollut hyvä veto veikata ranskalaisen ohjaajan puolesta, niin eurooppalainen elokuva on kyseessä pitkine otoksineen ja turhia selittelemättömine hahmoineen. Jutun juju paljastuu kyllä tekijätiedoista: ohjaksissa häärii japanissa dissattu mutta Cannesissa vakiovieraileva arthouse-ohjaaja Masahiro Kobayashi. Perfect Education –nimikkeen kanssa tällä kauniin lumisissa talvimaisemissa komeasti kuvatulla joskin hieman munattomalla draamalla ei enää ole paljoakaan tekemistä. Naispääosa Keiko Oginome oli aika mimmi runsaat kymmenen vuotta aiemmin valmistuneessa Fukasaku-elokuvassa Triple Cross (1992), eikä yhtään hullumpi vaikkakin kovasti rauhoittunut näin keski-ikäisenä.
Wakamatsu: Perfect Education 6 (2004) *½
Sarjaa takaisin rajummille poluille palauttava kuudes osa starttaa melko hyvin velkaantuneen miehen ottaen vastaan tappokeikan. Pakomatka vie nuoren naisen asuttamaan taloon. Wakamatsu omaksuu muutamia edeltäviä osia synkemmän ja tietyssä mielessä realistisemmankin tyylin, mutta tarina ajautuu loputtomaan limboon. Kässärillä on kyllä yksi uusi twisti heitettävänä soppaan, mutta uskottavuus ei pysy yllä ja lopulta homma alkaa saada tahattoman huvittavia sävyjä. Silikoni-ihme (luulisin) Mika Ito on muutoin ihan nätti, Naoto Takenakaa ei sen sijaan leffasta löydy lainkaan. Lumisista maisemista plussaa, vaikka ne johtavatkin minuuttikausia kestäviin hangessaräpiköintikohtauksiin.
Fukasaku: Perfect Education 7: Maid for You 3D (2010) ***
Fukasakun hupaisasta maid-trilleristä etusivulla tarkemmin. Lisäyksenä mainittakoon, että Takenaka palaa sarjaan pikkuroolissa – eikä todellakaan esiinny eduksensa. Pääosaa Takenaka esittää ainoastaan ensimmäisessä leffassa, muissa osissa hänellä sivurooli. Poikkeuksena tosiaan kuudes leffa, jossa hän ei esiinny.