Sodankylän elokuvajuhlat 14.-18.6.2006

Amadeus 26.4.2006 16:41

Kaikessa lyhykäisyydessään...







SODANKYLÄN XXI ELOKUVAJUHLAT 14.–18. KESÄKUUTA 2006

Sodankylän 21. elokuvafestivaalit tuovat pohjoiseen jälleen hienon joukon legendaarisia elokuvantekijöitä ja maailman parhaita elokuvia. Mukanaolonsa ovat varmistaneet jo legendaarinen ranskalaisnäyttelijä Michel Piccoli, italialainen ohjaaja ja monien klassikkoelokuvien tuottaja Gian Vittorio Baldi sekä venäläisohjaaja Andrei Smirnov.

Vanhempaa kaartia täydentävät uuden elokuvan tekijävieraat ja kotimaiset kärkinimet.



Kiehtovia erikoistapahtumia on enemmän kuin koskaan: mestariluokat, aamukeskustelut päävieraiden kanssa sekä perinteiset säestetyt mykkäelokuva- esitykset saavat ohjelmassa seurakseen myös kaksi yhteislauluesityksenä toteutettua näytöstä ja ennen kaikkea ainutlaatuisen 70 mm filmiltä jättiläiskankaalle aukeavien elokuvien sarjan, Suomen oloissa ainutkertaisen elokuvan mahdin demonstraation.



VIERAAT

Ranskalaisen ja kansainvälisen elokuvan ikoninäyttelijä ja yli sadan roolin mies Michel PICCOLI (s. 1925) on työskennellyt läpi uransa eturivin ohjaajien kanssa (mm. Buñuel, Hitchcock, Renoir, Godard, Clouzot, Rivette, Demy, Oliveira, Chabrol, Chahine, Sautet, Malle, Melville, Varda, Scola, Bellocchio, Bava, Ferreri, Costa-Gavras, Christian-Jaque, Clair, Delannoy, Astruc, Clément, Vadim, Resnais…). Piccoli aloitti näyttelijänä jo 40-luvulla ja kohosi päärooleihin 60-luvulla. Tämän elegantit, älylliset, selittelemättömät ja usein ivallisetkin roolityöt kasvavat maagisesta läsnäolosta ja pienten nyanssien ja tyylikeinojen suvereenista hallinnasta. Näyttelijän keskeisenä periaatteena tuntuu yli 60 vuoden mittaisen uran aikana olleen, ettei hän koskaan toista samantyyppistä roolia. Piccoli kykenee kannattelemaan yhtä lailla äärimmäisiä psykologisia virityksiä kuin mitä arkisimpia kohtauksia, valottamaan niin ihmismielen tummimpia reunamaastoja ja pahuuden etäispesäkkeitä kuin herkimpiä vaistoja ja koskettavimpia muistoja. Ohjaajanakin työskennellyt Piccoli palkittiin parhaana näyttelijänä Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 1980 ja Berliinissä 1982.



Italialainen ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja Gian Vittorio BALDI (s. 1930) teki ensimmäiset lyhytelokuvansa vuonna 1958 ja tunnetaan mm. elokuvistaan Fuoco! (1969) ja La notte dei fiori (1970). Suomessa Baldi on tuttu nimi ennen kaikkea tuottajana sellaisten elokuvan historian modernien merkkipaalujen kuin Pier-Paolo Pasolinin Sikolätti, Jean-Marie Straubin & Danièle Huilletin Anna Magdalena Bachin kronikka tai Robert Bressonin Neljä yötä Pariisissa taustalla.



Venäläinen ohjaaja, näyttelijä ja käsikirjoittaja Andrei SMIRNOV (s. 1941) teki ensimmäisen elokuvaroolinsa vuonna 1960, debytoi ohjaajana 1963 ja työskenteli aikanaan yhdessä myös Larisa Šepitkon kanssa. Sensuurin kynsissä paljon taistelleen Smirnovin tunnetuin elokuva on toisen maailmansodan veteraanien jälleennäkemisestä kertova hienovireinen psykologinen draama Sotakaverit vuodelta 1970; koskettava kuvaus kiitäväksi hetkeksi henkiin heräävän miesten yksikön toiminnasta, ystävyydestä ja muistoista sekä sukupolvien ristiriidoista.



Nuoremmista tekijävieraista Jasmine TRINCA (s. 1981) on tämän hetken lupaavimpia italialaisia näyttelijöitä. Hän pääsi pinnalle Nanni Morettin Cannes-voittajan Pojan huone tyttären roolissa ja on naispääosassa myös Morettin Cannesissa toukokuussa kilpailevassa Il Caimanossa (The Caiman). Suomen valkokankailla nähdään vihdoin tv-elokuvien merkkisaavutus, kun Sodankylässä esitetään Marco Tullio Giordanan vaikuttava veljeskuvaus La Meglio gioventù (The Best of Youth), jossa Trinca tulkitsee tärkeän skitsofreenikon osan.



Sekä ulkomaisten – etenkin nuorten – että kotimaisten tekijävieraiden lista täydentyy myöhemmin. Suomalaisista tulossa ovat ainakin Tyttö sinä olet tähti ‑elokuvan ohjaaja Dome KARUKOSKI sekä Aki Kaurismäen Laitakaupungin valojen näyttelijät Janne HYYTIÄINEN ja Maria HEISKANEN. Tuttuun tapaan Sodankylässä on tilaisuus nähdä menneen esitysvuoden kotimaisten pitkien näytelmäelokuvien laadukkain sato sekä dokumentti- ja lyhytfilmien valiot.



MYKKÄELOKUVAT

Festivaalin perinteisessä elävän musiikin säestämässä mykkäelokuvanäytöksessä liu’utaan kauhun ja mysteerin maailmoihin. Tanskalaissyntyisen Benjamin Christensenin Ruotsissa ohjaama Häxan (1922) on varhaisen skandinaavisen elokuvan outo monumentti ja dokumentoi kiehtovin keinoin ja monia eri tyylejä varioiden noituuden historiaa ja tosielämän tapahtumia aina omaan valmistumishetkeensä saakka. Hämmentävän moderni ja kiihkeä elokuva on kollaasi noituuden teemasta ja suureellisesta skaalastaan huolimatta myös vihlova ja henkilökohtainen teos, jota edelsi pitkä, tuskainen ja katastrofaalisen kallis työprosessi. Sadismin ja rivouden rajoja rikkova ”dokumentaari” on niitä elokuvahistorian omituisuuksia, joka luonteensa takia on jäänyt melkein salatuksi aarteeksi. Elokuvan säestää ruotsalainen The Panoptikon Orchestra, johtajanaan Matti BYE.



Vuoden toinen mykkäelokuvatapaus on sensaatio: Sodankylän kävijöille entuudestaan tutun Octuor de France ‑orkesterin säestämä André Antoinen ranskalainen L’Hirondelle et la Mésange (1920). Antoine oli 1900-luvun alun ranskalaisen teatterin suurin ohjaaja – ja sen lisäksi ihmeellisen tenhoava elokuvantekijä, runollisen realismin uranuurtaja – tästä syystä musiikkisovituksessa on elementtejä Maurice Jaubertin musiikeista Jean Vigon elokuviin. Elokuva on Antoinen varsinainen mestariteos joka sai lopullisen muotonsa vasta kuusi vuosikymmentä filmauksien jälkeen. Koruton tarina kerrottiin tavalla, joka oli liian paljon aikaansa edellä, eikä tuottaja Charles Pathé suostunut sen viimeistelytöihin. Elokuvassa jokipaatin omistaja purjehtii ympäri Ranskaa vaimonsa ja tämän sisaren kanssa, erehtyy palkkaamaan luotsikseen vilpillisen miehen: syntyy epärehellisyyden ja mustasukkaisuuden draama. Octuor de Francen kapellimestarina toimii Raymond ALESSANDRINI.



MESTARILUOKAT

Sodankylän jokavuotisia, maailman huippukriitikoiden pitämiä mestariluokkia saapuvat tänä vuonna vetämään kaksi eturivin nimeä. Goffredo FOFI (s. 1937) on italialainen elokuva- ja teatterikriitikko ja monien hienojen, mm. Totòa ja Alberto Sordia käsittelevien elokuvakirjojen kirjoittaja. Fofi perusti vuonna 1997 maineikkaan italialaisen taidelehden Lo Stranieron ja on työskennellyt myös Marco Bellocchion käsikirjoittajana.



Vuodesta 1966 alkaen elokuvakriitikkona toiminut Miguel MARÍAS (s. 1947) on Espanjan elokuva-arkiston (1986–88) ja Espanjan elokuvainstituutti ICAA:n (1988–90) entinen johtaja. Marías on kirjoittanut kirjoja mm. Leo McCareysta ja Manuel Mur Otista ja kuuluu maansa sivistyneimpiin ja terävänäköisimpiin elokuvakirjoittajiin.



ERIKOISESITYKSET

Festivaalin erikoisuutena toimivat tänä vuonna elokuvaesitykset 70 mm filmiltä. Harvinaisessa formaatissa nähdään Jacques Tatin modernin arkkitehtuurin ja yhteiskunnan rakenteita valaiseva komedia Playtime, Jacques Demyn värikylläinen romanttinen musikaali Rochefortin tytöt (jonka yhden pääosan näyttelee Michel Piccoli!), Sam Peckinpahin raa’an eleginen westernklassikko Hurja joukko ja James Cameronin julmasti eteenpäin rytisevä tieteisnäky Terminator 2 – Tuomion päivä.



Sodankylän elokuvajuhlat jatkaa myös elokuvakaraoken traditiota kahdella teltassa esitettävällä näytöksellä. Viime vuonna kertaheitolla klassikoksi noussut Rovaniemen markkinoilla ‑elokuvan karaoke-esitys uusitaan ja uudempaa musiikkielokuvaa edustaa – niin ikään yhteiskaraokenäytöksenä – Jouko Aaltosen ohjaama Kenen joukoissa seisot.



UUDET ULKOMAISET HELMET

Tekijävieraiden elokuvien ja erikoisnäytösten rinnalla esitellään jälleen runsaasti tuotannon tuoretta kermaa eri puolilta maailmaa. Aasialaisista maailman huippuohjaajista taiwanilaisen Hou Hsiao-hsienin Café Lumière kuvaa sukupolvieroja modernissa Japanissa sekä iranilaisen Jafar Panahin Takaye sorgh (Crimson Gold) luokkaeroja ja jalkapallokomedia Offside naisten oikeuksia modernissa Teheranissa. Edellisen käsikirjoituksesta vastaa Iranin ykkösohjaaja Abbas Kiarostami, jolta nähdään lisäksi lyhytfilmi Roads of Kiarostami ja siihen liittyvä valokuvanäyttely maailman ensi-iltana.



Riippumattoman amerikkalaisen elokuvan helmiä ovat Sundancen filmijuhlien kiitetyin löytö, Kelly Reichardtin letkeä ystävyyskuvaus Old Joy, Lodge Kerriganin skitsofreenikkopotretti Keane sekä Miranda Julyn Cannesissa palkittu rakkaus- komedia Me and You and Everyone We Know.



Kanadalaisen Jean-Marc Valléen hulppea perhekuvaus C.R.A.Z.Y. ja ranskalaisen François Ozonin riipaiseva Aika lähteä edustavat normaalilevityksen kesän Suomen ensi-iltojen parhaimmistoa, samoin kuin saksanturkkilaisen Fatih Akinin musiikkifilmi Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul. Saksalaisen Isabella Steverin Gisela on väkevä naiskuvaus Fassbinderin hengessä. Italiasta tulee näyttelijävieraan elokuvien lisäksi Paolo Sorrentinon tyylitrilleri Le conseguenze dell'amore (Consequences of Love). Uusimmasta tšekkiaallosta nähdään kaksi kärkisaavutusta, Bohdan Sláman aikuistumiskuvaus Štěstí (Something Like Happiness) ja Petr Zelenkan komedia Příběhy obyčejného šílenství (Wrong Side Up). Itäisen Keski-Euroopan sarkastista huumoria viljelee myös slovenialaisen Jan Cvitkovičin musta kyläkomedia Odgrobadogroba (Gravehopping).



Per Flyn tanskalaisen keskiluokan läpivalaisu Drabet (Manslaughter) voitti vuoden 2005 Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon. Ruotsalaisen Ruben Östlundin Gitarrmongot on aivan uniikki ruotsalaisfilmi göteborgilaisesta marginaalielämästä.



LASTENNÄYTÖKSET JA MUITA FESTIVAALITAPAHTUMIA

Sodankylässä nähdään jälleen kotimaisten lastenelokuvien parhaimmistoa vuosien varrelta, esityspaikkana on tuttuun tapaan Kitisenrannan koulun alakerran auditorio. Näytökset järjestää Suomen Elokuvakontakti.



Festivaalin aikana jaetaan myös vuosittainen jo arvokkaaksi perinteeksi muodostunut Sodankylä-palkinto. Palkinnon saaja paljastetaan tapahtuman aikana Hotelli Sodankylässä erikseen järjestettävässä tilaisuudessa.



Hotelli Sodankylässä toimii myös festivaalien oma festivaaliklubi, jota isännöi tuttuun tapaansa Janne Haavisto. Tunnelmaa tiivistävässä on luvassa musiikin yllätysnimiä, jotka takaavat klubille mukavan ja irrottelevankin ilmapiirin.



Sodankylässä esitettävien jalkapalloelokuvien ja kesällä pelattavien jalkapallon mm-kisojen hengessä järjestetään festivaalijoukkueiden välinen jalkapallo-ottelu.



SODANKYLÄN TUNNELMAA HELSINGISSÄ

Laika & The Cosmonauts vastasi viime vuonna Sodankylän elokuvajuhlien 20-vuotisjuhlan ekstranäytöksestä, säestetystä Fritz Langin Metropoliksesta. Elokuva on mykkäkauden legendaarisin sci-fi-klassikko, joka Laikan surf-soundeilla maustettuna sai aivan uuden luonteen. Nyt tuo ainutlaatuinen esitys on mahdollista kokea myös Helsingissä, kun näytös uusitaan yleisön pyynnöstä vapun juhlinnan luontevana alkusoittona, sunnuntaina 30.4. kello 15.30 elokuvateatteri Bio Rexissä! Lippujen varaukset joko sähköpostitse (myyntipalvelut @ biorex.fi) tai puhelimitse numerosta 0201 555 800.



FESTIVAALIJUNA

Helsingistä Rovaniemelle lähtee keskiviikkona 14.6.2006 klo 07.04. Juna kulkee Helsinki–Oulu (klo 13.55) välin Intercity-junana (IC49) ja vaihto (klo14.20) Oulu–Rovaniemi välin pikajunaan (P973). Festivaalijuna saapuu Rovaniemelle klo 16.53, mistä ehtii suoralla bussikuljetuksella juhlien varsinaiseen avajaisnäytökseen. Lippuvaraukset VR puh. 0600 41 900 (www.vr.fi).



YHTEISTYÖKUMPPANIT

Sodankylän elokuvajuhlat järjestetään yhteistyössä Suomen Elokuva-arkiston kanssa. Elokuvajuhlien taloudelliset tukijat ovat: AVEK, Euroopan unioni, Goethe-Institut, Italian kulttuurikeskus, Radio Helsinki, Ranskan kulttuurikeskus, Sodankylän kunta, Suomen elokuvasäätiö, Suomen kulttuurirahasto, VIASAT ja VR.



LISÄTIETOJA:

www.msfilmfestival.fi

Sähköposti: office @ msfilmfestival.fi



SODANKYLÄN TOIMISTO

Kansanopistontie 5

99600 SODANKYLÄ

Puhelin: (0I6) 614 523

Faksi: (016) 614 522



HELSINGIN TOIMISTO

Malminkatu 36

00100 HELSINKI

Puhelin: (09) 685 2242

Faksi: (09) 6855 2242



LIPUNMYYNTI JA MAJOITUS

Ennakkolipunmyynti aloitetaan 1.6.2006 klo 12.00, puh. (016) 614 520

Majoitusvaraukset: puh. (016) 614 528
Dotcom 4.5.2006 23:24

Mulla on ainakin kova yritys tonne. Saa nyt nähdä, miten nää kesän projektit tästä säätäytyy.





Vois olla "hauskaa" huristella autolla tonne.
JoonasS 9.5.2006 02:47

Ollaan myös Spaddun kanssa kelattu tonne lähtöä. Tosin mulla ei oo varmaan tolloin yhtään rahaa, koska en usko, että olen tohon menessä vielä saannut sossusta yhtään mitään. No jaa ehkäpä lainaan faijalta.

(The Lukewarm.) 9.5.2006 10:32

Kannattaa varmaan mennä puhumaan tilanteesta hyvissä ajoin. Käsittääkseni sossusta saa myös rahaa pienellä varoitusajalla jos osoittaa, ettei oikeasti ole yhtään rahaa ja on pelkkää velkaa.

Liisa_ 5.6.2006 13:10

Mitenkäs ihmisten Sodankylä-suunnitelmat etenee? Vieläkö Dotcom autoilee paikalle?

Lauri Lehtinen 5.6.2006 13:24

Taitaa taas jäädä Sodis väliin kun jopa tarkastaja Ginko perui tulonsa.





2001: Avaruusseikkailu 70 mm ‑printiltä on kyllä varmasti hyvä diili.
Liisa_ 5.6.2006 15:29
Lauri Lehtinen ( 5.6.2006 13:25)
Taitaa taas jäädä Sodis väliin kun jopa tarkastaja Ginko perui tulonsa.



2001: Avaruusseikkailu 70 mm ‑printiltä on kyllä varmasti hyvä diili.




Jep, ohjelmiston/vieraiden puolesta tilanne näyttää vähän pöllöltä sad.gif Mutta Suomen suvi on kaunis eikä kesäviikonloppu Lapissa leffojen äärellä voi olla huono valinta. Varsinkaan kun yöpymisvaihtoehdoksi on varmistumassa kesäisesti teltta! smile.gif Ajomatka pohjoissuomeen houkuttelee, enää puuttuu auto.
(The Lukewarm.) 5.6.2006 16:51
Liisa_ ( 5.6.2006 15:30)
Lauri Lehtinen ( 5.6.2006 13:25)
Taitaa taas jäädä Sodis väliin kun jopa tarkastaja Ginko perui tulonsa.



2001: Avaruusseikkailu 70 mm ‑printiltä on kyllä varmasti hyvä diili.


Jep, ohjelmiston/vieraiden puolesta tilanne näyttää vähän pöllöltä sad.gif Mutta Suomen suvi on kaunis eikä kesäviikonloppu Lapissa leffojen äärellä voi olla huono valinta. Varsinkaan kun yöpymisvaihtoehdoksi on varmistumassa kesäisesti teltta! smile.gif Ajomatka pohjoissuomeen houkuttelee, enää puuttuu auto.


Autoilulle iso thumbdown.gif wacko.gif

Telttailulle confused.gif

70mm 2001: Avaruusseikkailulle thumbsup.gif

(Voisin sanoa, etten anna kenellekään anteeksi joka ton missaa, vaikka on mestoilla.)



Jos saan täältä käsin neuvoa... Mitä järkeä tappaa jalkoja autossa kun voi matkustaa ekologisesti kestävämmin ja HUOMATTAVASTI mukavammin junalla? Lisäksi hinta on todennäköisesti halvempi opiskelijalle vr:n kesäpassilla. Ja juna on kaiketi myös nopeampi.

Telttailu voi olla kivaa, mutta entä jos sataa? Mut tehkää kuten tykkäätte...
Crni 5.6.2006 17:10
(The Lukewarm.) ( 5.6.2006 16:52)
Mitä järkeä tappaa jalkoja autossa kun voi matkustaa ekologisesti kestävämmin ja HUOMATTAVASTI mukavammin junalla?




Juna ei pysähdy nähtävyyksien kohdalla.
Spaddu 5.6.2006 17:36

Nähtävyyksien?

Crni 5.6.2006 17:39
Spaddu ( 5.6.2006 17:37)
Nähtävyyksien?




Väitätkö ettei Helsinki-Sodankylä välillä ole mitään nähtävää?
Spaddu 5.6.2006 17:57

Mutta miksi sinne pitäisi nyt pysähtyä?

Crni 6.6.2006 12:00
Spaddu ( 5.6.2006 17:58)
Mutta miksi sinne pitäisi nyt pysähtyä?




Jos on matkailemassa, voi pysähtyä paikkoihin ja katsella niitä. Jos on siirtymässä pisteestä A (Helsinki) pisteeseen B (Sodankylä) mahdollisimman lyhyessä ajassa, ei pysähdytä paikkoihin. Autoilevan seurueen matkan tavoitteet on siis hyvä selvittää ennen ajoneuvoon astumista.
Spaddu 6.6.2006 14:32

Autoileva seurue voi kuitenkin pysähdellä mielin määrin vaikkapa paluumatkalla.

JoonasS 6.6.2006 14:39
Spaddu ( 6.6.2006 14:33)
Autoileva seurue voi kuitenkin pysähdellä mielin määrin vaikkapa paluumatkalla.


Autoilevalla seurueella ei ole vieläkään autoa.