Luchino Viscontin "Maa järisee" teki niin kovan vaikutuksen, että pitää kysellä muita vastaavia äärisäväyttäviä alan kuvauksia. Mitkä elokuvat ovat pääteemanaan kuvanneet köyhyyttä, puutetta, kerjäläisiä ja armotonta taistelua elämän/elinkeinon säilyttämiseksi? Edellytyksenä ainutlaatuinen näkökulma ja sisältöä tukeva muoto. Toki yksittäisiä teemaa sivuavia kohtauksiakin saa mainita hieman aihepiirin ulkopuolisista elokuvista. Muutama tärkeä:
Dodes'ka-den (Kurosawa, 1970) – ohjaajan ensimmäinen värielokuva on myös ehkä kokeilevin, täysin juoneton tilannekuvaus kaatopaikan asukkaista ja taudeista eeppisen muodon keinoin. Tyrmäys tapahtui itselleni vasta elokuvan jälkeen, kun hahmot ja metalliromu alkoivat jäsentyä mielessä. Synkimpiin lukeutuva kohtaus on miehen ja pikkupojan välinen iltaisa dialogi, jossa he puhuvat kylmyydestä ja kummankin sisällä kehittyvistä taudeista. Elokuva jonka valmistumisen, kaupallisen ja väitetyn "taiteellisen epäonnistumisen" jälkeen Kurosawa yritti itsemurhaa.
Ladri di biciclette (De Sica, 1948) – tästä on jäänyt mieleen kohtaus ravintolassa, jossa poika tapaa korkeampaa yhteiskuntaluokkaa edustavan perheen. Vakuuttavaa kauttaaltaan.
Los Olvidados (Buñuel, 1950) – oleellinen kuvaus ahtaammalle ajautuvista ihmiskohtaloista, köyhyydestä ja pian seuraavasta rikos- ja väkivaltakierteestä. Buñuelin raa'assa maailmassa kiteytyy paljon sokeaan hahmoon eikä loppukohtaus menetä tehoaan ajan myötä.
Las Hurdes (Buñuel, 1933) – "elokuva maailman köyhimmästä kolkasta" (Espanjan laitamailla) on kivinen, hiljainen, huudoton ja riutuneiden ihmisten lisäksi täynnä hyönteisiä. Sisältää upean surrealistisen kohtauksen, jossa paljaalla ja erittäin jyrkällä vuorenrinteellä tunnustelee yksinäinen vuohi, joka putoaa alas kiviseen hautaansa.
Once Upon a Time in America (Leone, 1984) – en muista kuinka paljon alkupuoli keskittyy köyhyyden kuvaamiseen hahmojen lapsuudessa, mutta kohtaus jossa yksi nälkäisistä hahmoista syö portaikossa saamaansa käntynpalasta on jäänyt lähtemättömästi mieleen.