kyllä mä oon tippikulttuurin ystävä

(The Lukewarm.) 7.1.2010 12:22
wicked clown ( 7.1.2010 10:50)
Tähän vaikuttaa tietenkin paljon tuo täysin järjetön tippauskulttuuri.


Tää kyllä monesti nostaa hintoja, etenkin jos ostaa koko porukalle kaljat. Kerran jätin tippaamatta, kun sain niin helvetin ynseää palvelua. Vähän se kohautti olkapäitä kun lähin tiskiltä, muttei huudellut sentään perään, koska joku keikka oli menossa. Noin yleeensähän palvelu on New Yorkissa ihan omaa luokkaa. Torontossa tippaus kuuluu samalla tavoin asiaan, mutten saanut oikeastaan missään samanlaista palvelua kuin NY:ssa melkein paikassa kuin paikassa.



Hinta riippuu tietenkin myös siitä paljonko antaa tippiä. Dollari per juoma tuntu riittävän. Tai ainakaan ei tarvinnut jonottaa kaljaa yhtä kauan kuin Helsingissä (kukaan ei tietenkään kiellä tippaamista täälläkään, mutta en jaksa näillä hinnoilla)... Eli kyllä mä oon tippikulttuurin ystävä. Ja jos vertailee noita hintoja, niin esim. Suomenlinnan panimon oluet maksaa Suomenlinnassakin yli 5e (ja Helsingin keskustassa yli 6e), mikä on vähemmän kuin $6-7. Ja ainakin rokkiklubeilla hanabisse oli jotain muuta kuin budia ja halvempaa kuin mainitsemasi hinnat.
Shocky 7.1.2010 17:28
(The Lukewarm.) ( 7.1.2010 12:22)
wicked clown ( 7.1.2010 10:50)
Tähän vaikuttaa tietenkin paljon tuo täysin järjetön tippauskulttuuri.


Tää kyllä monesti nostaa hintoja, etenkin jos ostaa koko porukalle kaljat. Kerran jätin tippaamatta, kun sain niin helvetin ynseää palvelua. Vähän se kohautti olkapäitä kun lähin tiskiltä, muttei huudellut sentään perään, koska joku keikka oli menossa. Noin yleeensähän palvelu on New Yorkissa ihan omaa luokkaa. Torontossa tippaus kuuluu samalla tavoin asiaan, mutten saanut oikeastaan missään samanlaista palvelua kuin NY:ssa melkein paikassa kuin paikassa.



Hinta riippuu tietenkin myös siitä paljonko antaa tippiä. Dollari per juoma tuntu riittävän. Tai ainakaan ei tarvinnut jonottaa kaljaa yhtä kauan kuin Helsingissä (kukaan ei tietenkään kiellä tippaamista täälläkään, mutta en jaksa näillä hinnoilla)... Eli kyllä mä oon tippikulttuurin ystävä. Ja jos vertailee noita hintoja, niin esim. Suomenlinnan panimon oluet maksaa Suomenlinnassakin yli 5e (ja Helsingin keskustassa yli 6e), mikä on vähemmän kuin $6-7. Ja ainakin rokkiklubeilla hanabisse oli jotain muuta kuin budia ja halvempaa kuin mainitsemasi hinnat.




Toi tippauspelleily on kyllä yksittäinen eniten perseestä oleva asia koko Yhdysvalloissa. Tippaus ei todellakaan ole mikään hyvän palvelukulttuurin edellytys, käykääpä Japanissa katsomassa miten homma toimii oikeasti. Palvelu on hyvää ja huomaavaista, muttei liian päällekäyvää. Välillä sielläkin tulee ylilyöntejä tosin: Kerran kirjakaupassa kun otin kaukaa yhden askeleen kassaa kohti (olin menossa tutkimaan samalla suunnalla olevaa hyllyä), niin jostain juoksi täysiä myyjä kassalle odottamaan... mutta ei todellakaan tipin toivossa!



Avauduin tästä jo aiemmin:



[quote name='Shocky')]

Toi tippisysteemi on kyllä ihan saatanasta. Niitä, jotka on minimipalkalla duunissa jossain Taco Bellissä ei virallisesti tarvitse tipata, mutta jotain pellejä jossain kalliissa rafloissa pitää sitten senkin edestä? Laskuissa on jopa "Suggested service fee: 15% Good, 20% Excellent, 25% Mindblowingingly supercalifragilistic" (tota vikaa nyt en muista tarkalleen). Voi jeesus. Ton 25% vois maksaa ainoastaan siitä, jos ne pellet tois menun, ruoan ja laskun ja pysyis muuten poissa keskeyttämästä ruokailua parin minuutin välein nuoleskelemalla "Is everything ok with you guys?". Sit jos maksat vain 10% niin saat sellaista jäistä fuckyou-asennetta ettei ole tosikaan.



Vittuako se tarjoilijalle kuuluu millä rahamäärällä joku syö? Tyyppi on iloinen jos saa halpisannoksesta 20% tippiniä 2 dollaria, mutta vittuuntuu jos saa kalliimmasta annoksesta 10% tippinä 5 dollaria. Kohta toi kehittyy varmaan italialaisuuteen (äh.. se kaikkien aikojen paras Italia-thread on siirretty roskakoriin), eli että hinnan lisäksi joutuu maksamaan verot, hullut tipit, minimitilauserotuksen, pöytäliinamaksun ja ties mitä muita.



Disclaimer: Joo, tiedän että tuolla tipit ajatellaan kuuluvaksi palkkaan.

[/quote]
Hung Fist 7.1.2010 21:53

hehe, muistui mieleen lukion Rooman reissu ja se "halpa" pizza, johon sitten pitikin lisätä kaikki lisäkustannukset päälle. Kaikkein hauskinta oli, kun kolmen hengen ryhmältä veloitettiin pöytämaksu kahdestä pöydästä... emme olleet edes tajunneet, että ne toisiinsa kiinni laitetut, lautasen kokoiset puulaatikot olivat kahden hengen pöytiä...





Sikäläinen palvelukuttuuri oli tosiaan sellaista, että piti mennä itse hakemaan myyjä television ja futismatsin äärestä kun halusi maksaa ostoksensa.
Red Right Hand 8.1.2010 10:59
Shocky ( 7.1.2010 17:28)
Toi tippauspelleily on kyllä yksittäinen eniten perseestä oleva asia koko Yhdysvalloissa. Tippaus ei todellakaan ole mikään hyvän palvelukulttuurin edellytys, käykääpä Japanissa katsomassa miten homma toimii oikeasti. Palvelu on hyvää ja huomaavaista, muttei liian päällekäyvää. Välillä sielläkin tulee ylilyöntejä tosin: Kerran kirjakaupassa kun otin kaukaa yhden askeleen kassaa kohti (olin menossa tutkimaan samalla suunnalla olevaa hyllyä), niin jostain juoksi täysiä myyjä kassalle odottamaan... mutta ei todellakaan tipin toivossa!


Tippaaminen on todellakin riesa, missä tahansa. Nykyään Suomessakin tarjoilijat odottavat defaulttina tippiä, vaikka saavat oikeata palkkaakin. En ole käynyt jenkeissä, mutta periaatteessahan kait siellä pitäisi tipata aina, vaikka palvelu olisi ollut kuinka huonoa, annos päin vittua tai toimitus hidas. Eihän sen niin pitäisi mennä. Jos tipataan, niin silloin palvelun pitää näkyä tipissä molempiin suuntiin. Vaan anskattoo, kun jätät hitaan palvelun johdosta vajaan tipin niin olet yhtäkkiä ahne ja ilkeä kusipää.



Toinen älytön piirre on se että tippauskulttuuri jakaa asiakkaat kahteen ryhmään jo ennen mitään ostamista: ne joilta on odotettavissa tippiä ja ne joilta ei ole. Ja palvelu on sitten sen mukaista jos ei näytä siltä että olisi raha löysässä. Reppumatkoilla tämä on oikeastaan enemminkin huvittanut, kun itsellä on jotkut rynttyyt niskassa mutta lompakossa enemmän massia kuin muilla asiakkailla yhteensä. Että taas joku idioottitarjoilija jää nuolemaan näppejä kun päättää etukäteen ketä kannattaa palvella hyvin ja nopeasti, ja ketä ei. Turistimestoilla lämpimissä maissa tämä on ihan peruskäytäntö.



Maksan kyllä mielelläni ekstraa, silloin kun sen eteen myös tehdään ekstraa. Ja tietenkin jossain köyhemmissä maissa missä tarjoilijat eivät saa muuta palkkaa. Mutta kyllä sielläkin tipin määrä riippuu palvelusta, safkasta jne. eikä siitä mitä matkaopas suosittelee oikeaksi tipin määräksi. Aasiassa homma tosiaan pelittää. Kuala Lumpurissa tarjoilija pyysi itse meidän seurueelta että jätettäisiin tipit maksamatta, koska koki epäonnistuneensa tehtävässään. Ja kyseessä oli kahdeksan aikuisen seurue, eli tippi olisi ollut kohtuullisen iso. Eikä tarjoilija ollut edes mitään mokannut, pelkästään meidän seurue joka ei snaijjannut ravintolan toimintaideaa.
JaJa 8.1.2010 11:44
Red Right Hand ( 8.1.2010 10:59)
Tippaaminen on todellakin riesa, missä tahansa. Nykyään Suomessakin tarjoilijat odottavat defaulttina tippiä, vaikka saavat oikeata palkkaakin.




Höpsistä pussiin.
(The Lukewarm.) 8.1.2010 12:12
JaJa ( 8.1.2010 11:44)
Red Right Hand ( 8.1.2010 10:59)
Tippaaminen on todellakin riesa, missä tahansa. Nykyään Suomessakin tarjoilijat odottavat defaulttina tippiä, vaikka saavat oikeata palkkaakin.




Höpsistä pussiin.


Riippuu raflasta, mutta etenkin venäläiset turistit tykkäävät elvistellä kahisevalla, joten kyllä etenkin tähän aikana vuodesta tippaaminen on enemmän sääntö kuin poikkeus.
Shocky 8.1.2010 12:56
Red Right Hand ( 8.1.2010 10:59)
Toinen älytön piirre on se että tippauskulttuuri jakaa asiakkaat kahteen ryhmään jo ennen mitään ostamista: ne joilta on odotettavissa tippiä ja ne joilta ei ole. Ja palvelu on sitten sen mukaista jos ei näytä siltä että olisi raha löysässä.




Aivan. Unohtui kertoa kokemus muuten mainiosta Otto's Shrunken Head ‑tiki baarista New Yorkista. Heti kun tultiin sisään niin baarimikko kysyi että mistä päin ollaan, ja kun sai varmistuksen ettei olla paikallisia, niin "you do know that here tipping is part of the price?" tjsp. Niin no HYVÄÄ PÄIVÄÄ VAAN SINULLEKIN. Ei annettu ääliölle mitään.
JaJa 8.1.2010 13:18
(The Lukewarm.) ( 8.1.2010 12:12)
JaJa ( 8.1.2010 11:44)
Red Right Hand ( 8.1.2010 10:59)
Tippaaminen on todellakin riesa, missä tahansa. Nykyään Suomessakin tarjoilijat odottavat defaulttina tippiä, vaikka saavat oikeata palkkaakin.




Höpsistä pussiin.


Riippuu raflasta, mutta etenkin venäläiset turistit tykkäävät elvistellä kahisevalla, joten kyllä etenkin tähän aikana vuodesta tippaaminen on enemmän sääntö kuin poikkeus.




Koska tähän vuodenaikaan venäläiset antavat vähintään 5 euroa tippiä ravintolassa (ehkä jopa kympin tai pari!), niin suomalaiset tarjoilijat pitävät tippaamista itsestäänselvyytenä. Selvä.
Jeremias Rahunen 8.1.2010 13:30

Suomessa en anna koskaan tippiä, en tosin missään muuallakaan

innocent.gif
Shocky 8.1.2010 13:59

Tippisysteemi johtaa vain korruptioon ja aiemmin esiteltyihin ongelmiin. Miksi vain ravintolatyöntekijöitä pitäisi tipata? Miksei bussikuskeja, kaupan myyjiä, siivojiia ja muita matalapalkkaista väkeä, jotka voisivat käyttää ekstrarahaa? Tai poliiseja.





Helvetin hyviä tippauksia oli muutes eilen telkkarissa elokuvassa Get Carter. Michael Caine tippaili jopa paskaksi hakattua gangsteri-juoksupoikaa: "Here, go get yourself a course in karate. " biggrin.gif
Lazer 8.1.2010 14:40
Shocky ( 8.1.2010 13:59)
Tippisysteemi johtaa vain korruptioon ja aiemmin esiteltyihin ongelmiin. Miksi vain ravintolatyöntekijöitä pitäisi tipata? Miksei bussikuskeja, kaupan myyjiä, siivojiia ja muita matalapalkkaista väkeä, jotka voisivat käyttää ekstrarahaa? Tai poliiseja.


Just näin. Suomessa tarjoilijoille on samoilla soppareilla ihan ok perusliksat siinä missä muillakin. Jos joku ei duunissaan niitä saa, menköön muualle tai hoitakoon hommat kuntoon. Tottakai joku saa antaa, jos siltä tuntuu.

Mitä kehittyneempi yhteiskunta sitä vähemmän tippikäytäntöä. Kehitysmaissa ei saa edes kävellä rauhassa, ilman että pitäis tipata jotain "opasta".
QCine 8.1.2010 14:41

Tippikulttuuri on korruptiota, jossa ihmiset lahjotaan sellaisiksi, jollaisia heidän pitäisi normaalisti olla.

Red Right Hand 8.1.2010 15:24
Shocky ( 8.1.2010 13:59)
Tippisysteemi johtaa vain korruptioon ja aiemmin esiteltyihin ongelmiin. Miksi vain ravintolatyöntekijöitä pitäisi tipata? Miksei bussikuskeja, kaupan myyjiä, siivojiia ja muita matalapalkkaista väkeä, jotka voisivat käyttää ekstrarahaa? Tai poliiseja.




Kehitysmaissa vituttaa erityisesti nämä vessamiehet joille pitää maksaa. Ei ole maailmassa montaa iljettävmpää tilannetta kuin se että just kuselta tultuaan pitää alkaa kaivamaan jotain roposia lompakosta. Hygienian huippu kun vessassa 12 tunnin päiväduunia tekevä jamppa ojentaa sulle käsipyyhkeen, eikä sulla ole mahdollisuutta kieltäytyä koska niitä ei itse voi ottaa.



Mitä ravintoloihin tulee niin tippikulttuuri näkyy suoraan myös ammattitaidossa. Mestoissa joissa on hyvät kiinteät palkat, on toki myös ammattitaitoisempi henkilökunta. Onhan se ihan selvä että sellaisiin mestoihin on enemmän työnhakijoita joista valkata parhaat. Esimerkiksi Suomessa keskimäärin tarjoilijoiden ammattitaito on aika hyvä – tai siis mun kokemuksen mukaan ainakin Helsingissä ja ns. keskihintaisissa ravintoloissa, missä tulee käytyä. Harvoin joutuu pettymään – ja ironista kyllä, siksipä usein tekee mieli tipata. Paskamaista vaan on se että tippikulttuuri rapauttaa tuota ammattitaitoa.



Tietty jotkut jenkit alkavat itkemään jonkun hymyn perään, ikään kuin sellainen teflon-iloisuus olisi palvelun mitta. Heh, kun jossain tripadvisorissa tai qypessa ja muissa vastaavissa valitetaan huonosta palvelusta, niin aina se on joku jenkki itkemässä kuinka palvelu oli huonoa koska (thaimaalainen, puolalainen, ranskalainen) tarjoilija ei puhunut englantia, hotelli hyväksynyt AmExia, tai viereisen pöydän kiinalaiset olivat äänekkäitä.
(The Lukewarm.) 8.1.2010 16:10

Ammattimaista my ass. Esim. We Got Beef on usein täysin perseestä ellet tunne baarimikkoja. Tiski on auttamattomasti liian pieni ja ellet ole selvin päin, niin kaljaa joutuu yleensä odottamaan tai siitä joutuu taistelemaan.





edit: esim. Nollassa on paljon pienempi tiski, mutta jostain syystä siellä homma skulaa.
QCine 8.1.2010 16:14

Kaverit kävivät 2000-luvun alussa Nykissä, ja päivänä eräänä söivät kiinalaisravintolassa. Ja jumalauta homma oli kuin jossain leffassa! Eivät tajunneet jättää tippiä, minkä seurauksena äijä tuli huutamaan naama punaisena kiinalaisella r-vika ‑klisee-englannilla, että pitää jättää tippiä! Kaiken kukkuraksi sivusta tuli kaksi äijää blokkaamaan ulko-oven siksi aikaa, kunnes tipit oli annettu.





Totta kai aina nämä paskimmat yksittäistapaukset(?) jäävät päällimmäisiksi mieleen, mutta einy perkele mahdu meikäläisen moraalikäsitykseen tämmöinen. Jos on meininki tuo, pitäkää amerikkanne.