12.2.2009 16:18
Hip hop ‑kulttuuri, ja erityisesti kaksi sen neljästä elementistä – räppäys ja graffitit – ovat olleet julkisuuden valokeilassa tiuhaan. Rap edustaa tällä hetkellä suomalaisen musiikkikentän mielenkiintoisinta, virkeintä ja tuoreinta osaa. Graffitit ovat olleet Helsingin kaupungin harjoittaman nollatoleranssin ja sen kohtaaman kiivaan vastustuksen ansiosta uutisissa useasti ja kantaa on otettu kiivaasti puolesta ja vastaan.
Tänä vuonna Tampereen elokuvajuhlat iskee lusikkansa sakeaan soppaan ja marssittaa esiin vuoden edustavimmat ja monipuolisimmat rap-aktit sekä kiistanalaisimmat ja provosoivimmat elokuvat. Hip hoppiin liittyy paljon ennakkoluuloja sekä stereotypioita, joita vastaan käydään valkokankaalla dokumenttien voimin, satiiria unohtamatta.
Tags ´n` Beats ‑yössä nähdään neljä pitkää elokuvaa, joista Jackie Reem Salloumin dokumentti Slingshot Hip Hop (2008) kertoo palestiinalaisten kasvavasta hip hop ‑skenestä. Israelin vuosikymmeniä jatkunut tuhoisa miehitys vaikuttaa myös muusikoiden elämään, mutta rapista he ovat löytäneet rakentavan tavan käsitellä ympäröivää väkivaltaa ja epäoikeudenmukaisuutta.
Graffitien maailmaa valottava Jon Reissin Bomb It (2007) dokumentoi ajatuksia ja syitä seinämaalauksien taustalla. Tutuksi tulevat paitsi graffiti-kulttuurit viidellä mantereella, myös niiden ihmisten mielipiteet jotka näkevät tuotokset silkkana töhrimisenä töhrimisen vuoksi.
Tony Silverin ja Henry Chalfantin historiallinen Style Wars (1983) vie katsojan New Yorkin graffiti ‑aallon aamunkoittoon 1980-luvun alkuun. Aikaa hyvin kestänyt dokumentti kertoo ilmiön sosiaalisista taustoista sekä siitä mistä kaikki lähtikään vyörymään.
Aivot narikkaan ja kaasu pohjaan laitetaan Áron Gauderin hip hopista ammentavassa animaatiossa District (2004). Monikulttuurisen ongelmalähiön toivot päättävät ratkaista ongelmansa kertaheitolla hankkiutumalla sikarikkaiksi eeppisen mittakaavan suunnitelmalla. Mukana menossa itse paavi.
Lyhytelokuvia edustavat BLU:n kekseliäs graffiti-animaatio Muto (2008) sekä Mia Hulterstamin ja Cecilia Actisin dokumentti-animaatio Blue, Karma, Tiger (2006), jossa kolme maalaria kertovat syistä, jotka saavat heidät tarttumaan spray-purkkiin.
Illan musiikkiannista vastaavat pitkän linjan rapparit. Ceebrolisticsin omintakeisessa hip hop ‑keitoksessa yhdistyvät elektroniset elementit ja dub. Särmää ja meininkiä tarjoaa Kallion koulukuntaan kuuluvat ja monessa liemessä keitetyt Jontti & Shaka.
Esityspaikkana toimii Klubi ja Pakkahuone lauantaina 7.3. 22:00-06:00, liput 12€.