Supersankarisarjakuvaelokuvista

Artisan 23.2.2007 10:48

Miksi supersankarisarjakuvaelokuvia ei pitäisi tehdä, saati katsoa?





1. Supersankarisarjakuvaelokuvat köyhdyttävät muuta tarjontaa

Vähän samalla tavoin, kun moni mieltää että sähkö tulee itsestään pistorasiasta, voidaan myös mieltää että elokuvia syntyy melkein itsestään jossakin ilman minkäänlaisia resurssirajoitteita. Näin ei ole! Kaikki supersankarisarjakuvaelokuviin käytetyt tekniset, materiaaliset ja henkiset resurssit ovat pois jostakin muusta (vaikka viimeksi mainittuja ei kieltämättä kulu paljoa). Kaiken sen ajan, vaivan ja rahan, jonka studiot käyttävät supersankarisarjakuvaelokuvien tekemiseen, he olisivat voineet käyttää johonkin haastavampaan ja arvokkaampaan. Kymmeniä hyviä elokuvia jää tekemättä joka vuosi siksi, että niiden tekijät joutuvat tuhlaamaan resurssinsa supersankarisarjakuvaelokuviin.



2. Supersankarisarjakuvaelokuvien hyötysuhde on elokuvateollisuuden huonoin

Supersankarisarjakuvaelokuvien tekeminen on aivan erityisen kallista, suurelta osin siitä syystä että niissä tarvitaan suurta määrää vaivalloisia erikoistehosteita kätkemään se, ettei niissä ole mitään muuta sisältöä. Tämä on vastuutonta resurssien haaskausta. Samanaikaisesti niistä katsojalle jäävä anti kuuluu kaikkein heikoimpiin, yhdessä pieruhuumorikomedioiden kanssa. Koska viimeksi mainittujen tekeminen on kuitenkin paljon halvempaa, on supersankarisarjakuvaelokuvien hyötysuhde kaikkein huonoin kaikista elokuvan alalajeista: elokuvan tekemiseen käytetyn panostuksen suhde katsojan lopputuloksesta saamaan nautintoon.



3. Supersankarisarjakuvaelokuvat tyhmistävät elokuvayleisöä

Kaikista supersankarisarjaelokuvien huonoista puolista keskeisin on kuitenkin niiden tyhmistävä vaikutus elokuvayleisöön. Se on vaarallinen suuntaus, joka voi johtaa siihen, että tulevaisuuden elokuvat ovat vieläkin tyhmempiä kuin nykyiset. Supersankarisarjakuvaelokuva edellyttää katsojaltaan esityksen ajan kestävää taantumista 10 – 12 ‑vuotiaan tasolle. Kaikki älyllinen aivotoiminta elokuvan aikana on mahdotonta. Tällainen tunne siitä, ettei tarvitse ajatella mitään vaan ainoastaan katsella näyttäviä tietokone-efektejä, aiheuttaa riippuvuutta. Seuraavalla kerralla katsoja menee mielellään kokemaan uudelleen sen euforisen tunteen, kun päässä ei liiku yhtään mitään. Kohta hän haluaa lopettaa älykkäiden elokuvien katsomisen kokonaan.



4. Supersankarisarjakuvaelokuvat tyhmistävät tekijöitään

Supersankarisarjakuvaelokuvien taloudellinen menestys opettaa niiden tekijöille vaarallisia asioita: älä turhaan ponnistele minkään vaativan sisällön kanssa tai pyri osoittamaan taiteellista näkemystä, kun pääset paljon parempaan taloudelliseen lopputulokseen helpommalla. Kirjoita ja ohjaa mahdollisimman yksiulotteisesti, kaavamaisesti ja tyhmästi, niin pärjäät hyvin. Tulokset ovat jo näkyvissä: katsotaan vaikka Sam Raimia, joka on joskus ohjannut Evil Deadin mutta suoltaa nyt Spider-Maneja. Tai Bryan Singeriä, joka on joskus tehnyt The Usual Suspectsin, mutta suoltaa nyt X-Meniä ja viimeksi Supermania.



5. Supersankarisarjakuvaelokuvat kaventavat paikkakuntakohtaista elokuvatarjontaa

Yhdessä multiplexistymiskehityksen kanssa supersankarisarjakuvaelokuvat ovat mukana kaventamassa elokuvatarjontaa etenkin pienillä, mutta nykyään myös suuremmilla paikkakunnilla. Kun siirrytään enenevissä määrin pelkkiin multiplexeihin, tarjolla ei kohta ole enää pientä, fiksua elokuvaa kun supersankarisarjakuvaelokuvat valtaavat niiden kankaat, jopa useita kerralla.



6. Supersankarisarjakuvaelokuvat johtavat haitallisiin kehityssuuntiin elokuvateollisuudessa

Kun studiopomot huomaavat, että studio menestyy parhaiten tekemällä supersankarisarjakuvaelokuvia, he alkavat tuottaa niitä sarjoina ja oppivat vähitellen, että sellaisten tuottaminen on niiden keskeisintä liiketoimintaa. Koska sarjakuvat ovat nimensä mukaisesti pitkiä, jatkuvajuonisia kokonaisuuksia, niitä on mahdollista jatkaa loputtomiin. Tämä johtaa paitsi siihen, että supersankarisarjakuvaelokuvien perään tullaan ennen pitkää kirjoittamaan todella isoja järjestysnumeroita, myös siihen, että jatko-osien tehtailu kiihtyy entisestään myös muun tyyppisten elokuvien parissa. Kaikesta yritetään tehdä jatkuvaa sarjaa, supersankarisarjakuvaelokuvien mallin mukaisesti, ettei tarvitse ideoida uutta ja markkinoida uutta ideaa nollasta aloittaen.



7. Supersankarisarjakuvaelokuvat kiihdyttävät ilmastonmuutosta

Ehkä odottamattomin seuraus supersankarisarjakuvaelokuvien jatkuvasti kiihtyvästä sarjatuotannosta on ilmastonmuutoksen nopeutuminen. Harva tulee ajatelleeksi, että niiden videotallenteet valmistetaan muovista, jota ei helpolla kierrätetä. Kuitenkin kaikki supersankarisarjakuvaelokuvat ovat niin huonoja, ettei kukaan vakavasti otettava elokuvanharrastaja kerää niitä dvd-levyinä omiin hyllyihinsä. Tai vaikka vahingossa ostaakin, kyllästyy pian ja heittää muovituotteen jätteenä menemään tai vie divariin, josta jäte päätyy viime kädessä luontoon. Huomattava osa kuitenkin painetaan vuokralevyiksi, joita katsovat satunnaiset elokuvankatsojat. Jälleen sama ongelma, kukaan ei huoli niitä pitkäaikaiseen säilytykseen vaan ne päätyvät luonnon rasitteeksi. Ongelmajätettä jo alun perin, ja vielä suurempaa ongelmajätettä kiertokulun lopussa.



8. Supersankarisarjakuvaelokuvat luovat edellytyksiä vielä niitäkin tyhmemmille trendeille

Uusi trendi on nyt alkaa tehdä supersankarisarjaelokuvien rinnalla myös leluelokuvia, kuten Michael Bayn Transformers. Tässä on kyse vielä vahingollisemmasta toiminnasta: nyt ei riitä että katsoja taannutetaan vähän päälle 10-vuotiaan tasolle, vaan hänen on osattava istua elokuvasalissa 3-vuotiaan tasolla. Voiko tällainen kokemus toistuvana olla vaikuttamatta psyykeen? Samaan aikaan taloudelliset ja poliittiset päättäjät saavat kähmiä rauhassa, kun potentiaalisesti yhteiskunnallisesti tiedostava yksilö istuu multiplexissä, jokeltaa itsekseen Transformersia katsoessaan, on tyytyväinen, ja muuttuu lammasmaiseksi hallintoalamaiseksi. Mihin tämä kaikki päättyy?
KCrimso 23.2.2007 10:53

Ai muutit teesisi koskemaan vain supersankarisarjakuvia? Ovatko muiden genrejen sarjakuvat siis sallittua materiaalia elokuviksi?

Young Hova 23.2.2007 11:07

Perustakaa Kari Pirhosen kanssa joku salaliitto tai jotain.

Martin 23.2.2007 11:30

Rahaa ja resursseja tuhlataan paljon huonompiinkin kohteisiin, kuten esimerkiksi Ron Howardin ja Stephen Sommersin elokuviin. Herra Artisan vois lopettaa ton ikuisen lapsellisen lässyttämisen ja mennä katsomaan sitä Titanicia.

G.P.O. 23.2.2007 11:39

Tuli ihan Hohto-foorumin ajat mieleen. Edelleenkään en usko että supersankarielokuviin upotetut taalat ovat pois jostain merkityksellisemmästä. Ellei niitä olisi, hittielokuvia yritettäisiin tehtailla jostain muista aiheista. Ihan yhtä olemattoman idean turvin ja yhtä laihoin tuloksin. Toisaalta aika herttaista hippiajattelua, että kun tämä paha poistetaan niin se korvautuu automaattisesti jollain hyvällä.

Martin 23.2.2007 12:05

Kelatkaa muuten millainen pikkuvanha ärsyttävä pätijä Artisan on ollut varmaan lapsena. Siinä kun muut on lukenut sarjakuvia ja leikkinyt leluilla, Artisan on kuunnellut progea yksin kotona ja valittanut vanhemmilleen että pistäis sen Batmanin hiljasemmalle.

Jakel 23.2.2007 12:12

Supersankareista tuli mieleen, että tuo uusi tv-sarja Heroes tuntuu olevan ihan mukiinmenevä sarja (mitä nyt kolme jaksoa olen Canalilta seurannut).

Plissken 23.2.2007 12:20
G.P.O. ( 23.2.2007 11:40)
Toisaalta aika herttaista hippiajattelua, että kun tämä paha poistetaan niin se korvautuu automaattisesti jollain hyvällä.




Jostain syystä sanan hippiajattelu liittäminen Artisaniin sai hymyilemään.
THaavisto 23.2.2007 14:48

Tämäkin on supersankarielokuva:









Mites nyt suu pannaan? Todistettavasti elitistinen supersankarielokuva on siis olemassa.



Hmm... muistaakseni Artisan pitää myös Burtonin Batman-filmatisoinneista.
Goldberg 23.2.2007 15:06

Haha! Vau! Hauska nähdä että joku elää vielä tuollaisessa kristillisessä viiskytvuotta vanhassa paranoidisessa kapeakatseisuudessa. Tulee mieleen Amerikan Comics Coden syntytarina tästä humpuukipsykologi Wertherista joka posotteli yhtä perustelematonta hypoteesisaarnaa. Varsinkin sanan "vaarallinen" viljely on oiva. Kaikki toisinajattelijathan ovat tuomittu marssimaan sinne MULTIPLEXEIHIN zomppareina tuijottamaan jokellellen sitä typerryttävää roskaa ja sen jälkeen ostamaan se samainen raina kiekkona jonka he myöhemmin diskaavat luontoa saastuttamaan. Ja annas ollakin että kaikki tämä on nimenomaisesti supersankarihuhsarjakuvaläähelokuvien perisynti johon kaiken haastavamman materiaalin tekijät joutuvat(!) tuhlaamaan(!) resurssinsa(!).





Mutta älkääpä ottako tätä niin negatiivisesti. Minussa tässä on syntykohta uudelle henkilönpalvontakultille. Artisanin tulisi nyt heti ostaa Espoosta syrjäinen kartano mihin otettaisiin kaikki Church of the righteous path of Artisanin jäsenet suojaan supersankarisarjakuvaelokuvien maailmaa rappeuttavalta voimalta! How will it all end?!
Jakel 23.2.2007 15:07
Supersankarisarjakuvaelokuvat kiihdyttävät ilmastonmuutosta




Tämä on mainio, tässä on sellainen SKPn vaaliteesien maku.
Humphrey Bogart 23.2.2007 15:55

Onko joku jo nähnyt Ghost Riderin?

sic. 23.2.2007 17:19
Artisan ( 23.2.2007 11:49)
Kaiken sen ajan, vaivan ja rahan, jonka studiot käyttävät supersankarisarjakuvaelokuvien tekemiseen, he olisivat voineet käyttää johonkin haastavampaan ja arvokkaampaan.


Voisivat edistää vaikka köyhäinapua.





Artisan ( 23.2.2007 11:49)
Supersankarisarjakuvaelokuvien tekeminen on aivan erityisen kallista, suurelta osin siitä syystä että niissä tarvitaan suurta määrää vaivalloisia erikoistehosteita


Paljon tehosteita = supersankarielokuva? Supersankarielokuviin ei välttämättä kuule tarvita satoja efektikuvia, se nyt sattuu olemaan osa tätä nykypäivän blockbuster-elokuvaelämystä.





Artisan ( 23.2.2007 11:49)
Kaikki älyllinen aivotoiminta elokuvan aikana on mahdotonta.


Aivot narikkaan ‑viihde on siis tuomittava ja läntisen maailman rappiota edesauttava eskapismin muoto. Ainakin jos siinä on spandexia.





Artisan ( 23.2.2007 11:49)
älä turhaan ponnistele minkään vaativan sisällön kanssa tai pyri osoittamaan taiteellista näkemystä, kun pääset paljon parempaan taloudelliseen lopputulokseen helpommalla.


Artisan ( 23.2.2007 11:49)
Kaikesta yritetään tehdä jatkuvaa sarjaa, supersankarisarjakuvaelokuvien mallin mukaisesti, ettei tarvitse ideoida uutta ja markkinoida uutta ideaa nollasta aloittaen.


Jos olettaa löytävänsä X-Menista tai Spidermanista jotain Bressoniin rinnastettavia ihmiskuvauksia, pettyy kyllä varmasti. Jos nyt vaivautuisit katsomaan näitäkin elokuvia niiden itsensä kautta, voisit huomata että jatko-osat ovat itse asiassa huomattavasti viihdyttävämpiä, toimivampia ja kiinnostavampia kuin pienestä epävarmuudesta kärsivät sarjojen avaukset.



Sinuna en pelkäisi pitkiä sarjoja. Remaket on keksitty.





Artisan ( 23.2.2007 11:49)
Kun siirrytään enenevissä määrin pelkkiin multiplexeihin, tarjolla ei kohta ole enää pientä, fiksua elokuvaa kun supersankarisarjakuvaelokuvat valtaavat niiden kankaat, jopa useita kerralla.


Huomenna Iltiksessä: "Batman sulki Bio Cityn".





Artisan ( 23.2.2007 11:49)
Supersankarisarjakuvaelokuvat luovat edellytyksiä vielä niitäkin tyhmemmille trendeille


Kuten niistä jeesustelulle.
Korson Antti 23.2.2007 20:19

Ei minulla ole mitään halua puolustella läpipaskaa genreä. Ennemminkin noi on kuitenkin seuraus kuin kuin ongelman syy. Siellä ei päättävissä elimissä ole kovin lahjakasta väkeä, niiden luovuus riittää tuuttaamaan ulos vain tämäntapaista tavaraa

moska 23.2.2007 20:49

Yleisesti ottaen mainstream-tuotannon siirtyminen tyhjänpäiväisen paskan puolelle on vaikuttanut kyllä tavisten käsitykseen elokuvasta negatiivisesti. Elokuva on tapahtumia peräkkäin eikä se edes saa olla mitään muuta. Jotkut suorastaan loukkaantuvat jos elokuvassa on muuta sisältöä, koska on jo totuttu käsittämään elokuva tietynlaisena kohtausyhdistelmänä joka ei saa muuttua. "Oikeita" elokuvia ei jostain syystä haluta esitellä mainstream-yleisölle, jonka johdosta taas yleinen kiinnostus elokuvaa kohtaan laskee. Koska ei se paska maistu taviksillekaan sen paremmalta, vaikka kuinka uskotellaan heidän juuri sitä tarvitsevan. Toisaalta taas "ei-taviksille" tehdään nykyään yllättävän hyviä filmejä, jota kautta tavis kyllä vielä pystyy kiinnostumaan, jos niitä uskaltaa katsoa.





Sarjakuvasankari-elokuvissa on vikana oikeastaan itseironian puute. Panostus on lähinnä siinä, että epärealistiset tapahtumat saadaan näyteltynä realistisen näköiseksi, mutta Teräsmies ja Hämähäkkimies ovat kankaalla samoja jäykkiä viiden pennin sarjissankareita kuin ennenkin – henkkoht tarpeeksi ärsyttäviä jo paperilla, että jäivät skidinäkin lukematta. Mutta entä Diabolik? Japanin Spider Man? 3 Dev Adam?