Olen jo hyvän tovin ehtinyt pähkiä, että mikä hitto siinä on, että vaikka nykykauhu tulvii jos jonkinlaista turskeaa kuvastoyritelmää ja cgi-morfautumismasturbaatiota, siitä huolimatta sormella osoittava hevosnaamailmeinen 1978-vuosimallin käkkäräpää-Donald Sutherland on tuhat kertaa tehokkaampi? Miksi sitä huomaa ajattelevansa Polanskin "Vuokralaisen" ahdistunutta tunnelmaa katatonisine ihmisineen silloin tällöin, vaikka aikoinaan kuittasikin ensikatselun no jaa ‑tyyliin? Miksi ihminen katsoo splattereita silmää räpäyttämättä, mutta kun se yksi silmä viilletään Buñuelin lyhärissä, vaipuu katsojaraiska kaksinkerroin?
Mikä tämä kauhun juttu on, se jokin? Mitä sen pitäisi olla, jotain subliminaaliako? Ei in-your-face, vaan in-your-head? Tämän ajatuksen kannattaja olen, minkä myötä enemmistöön kuulunen. Pitää olla hämärää, selittämätöntä, eikä lopussa pahemmin suudella. Mutta vastaavasti tässä viime vuosina on kaihertanut tuo kanssaihmisteni yllättävänkin matalakynnyksisesti halveeraama kolikon kääntöpuoli eli halpahintainen säikyttely. Mitä vikaa on kunnon säväreissä, jos sen osaa? Manaaja III:en käytäväkohtaus ei mielestäni ole halpahintaista säikyttelyä, vaan upea esimerkki ja ‑kuva hiljaisuuden taitavasta käytöstä: kauhussa myös tauot ovat musiikkia. Tai no, etenkin tauot. Danny Torrancen pitää saada ajaa sillä polkuautollaan se kilsanmittainen tour de overlook, jotta tyttöduon teho optimoituisi.
Onko kauhuelokuvassa kokonaisuus tai koherenssi sittenkin yliarvostettu juttu, tekevätkö osuvat detaljit sittenkin sen parhaan kauhun? The Reptilen nimimonster, vaikkei leffana niin kaksinen ollutkaan, Hohdon sikanaamarijätkä tai irrallinen "tuesday"-teksti, Ringin kaivosta nouseva kiireetön pikkutyttö, 1985-Fright Nightin jättisuinen eukko, Nightmare on Elm Streetin yksittäisotos, jossa Freddyn sivulle levitetyt kädet ovat yhtäkkiä pirun pitkät... Mitä yksittäisiä kuvia teidän muiden mieleen on polttunut? Tai miksei myös ääniä: ovathan John Carpenterin yksinkertaiset mutta tehokkaat varhaisleffojensa musateemat suht ylittämättömiä.
Ehkä tämän ketjun aloittamisen pointtini on suunnaton mielenkiinto "pieni on suurta"-ajattelua kohtaan. Ne taitavat olla ne suht pikkudetaljit, joita pelkäämme tai olemme pelänneet. Onko tällaisessa kvalitatiivisessa minimaalisuudessa onnistuttu viime vuosina, vinkatkaapa, kas kun en ole noita uudempia kauhuleffoja juurikaan vahdannut? Notta onko esim. siinä Paranormal Activityssä jotain, vai onko se halpahintaista säikyttelyä? Vai vain tylsää? Blair Witch Projectistakin olisin aikoinaan halunnut pitää, mutta sitten
Vai onko sittenkin kyse vain siitä (kielletystä), mitä on salaa lapsena tai muuten vain herkimmässä iässä sattunut näkemään?
Joka tapauksessa meille on jo ehtinyt kasvaa parikin sukupolvea, joilta ei ole kunnolla elokuvitse peloteltu perkeleitä pellolle, ja sehän on yksinkertaisesti väärin.