Paul Thomas Anderson: The Master - Mestari (2012)

Yoshua Ben Yosef 9.2.2013 19:32

Andersonin uusi elokuva on hyvin hämmentävä tapaus, elokuvallisesti erittäin kiehtova, mutta teemallisesti ehkä liiankin alaston. 



Päähenkilö Freddie Quell on kiinnittymään kykenemätön hylkiö, II maailmansodan veteraani, joka ei antisosiaalisen luonteensa vuoksi kykene sitoutumaan yhteen paikkaan pidemmäksi aikaa Joko tarkoituksellisesti tai tiedostamattamaan hän hankkii aina syyn poistua tai paeta. Hän kantaa muistoissaan sodanaikaisia kokemuksiaan, mutta ennen kaikkea muistoa juoposta isästään ja psykoottisesta äidistään; se ei elokuvasta selviä onko Quell henkisesti rampautuneiden veteraanien edustuma ja näin aikakautensa kuva Yhdysvalloista, vai onko sota vain yksi sinällään merkityksetön askel hänen lapsesta saakka rampana vaeltaneen psyykensä polulla. Kun Quell jälleen kerran maisemaa vaihtaessaan törmää Lancaster Doddiin, syntymässä olevan uskonlahkon The Causen karismaattiseen päähahmoon, hän löytää jollakin tasolla kadottamansa isähahmon. Dodd terapoi häneen uskovia ja yrittää eheyttää edellisistä elämistä saakka mukana roikkuneita traumaattisia kokemuksia, jotta nykyinen elämä voisi jatkua ilman kieltämistä. Kaksikon välille kehittyy erikoislaatuinen ja ristiriitainen rakkaussuhde, jonka motiivit jäävät jokseenkin hämärän peittoon; kumpikaan ei tarvitse toistaan mutta samaan aikaan he eivät halua luopua toisistaan, aivan kuin he eivät olisi kokonaisia yksinään. 



The Master ei ole elokuva skientologian, tai sitä edustavan The Causen, syntymisestä. Se ei kerro vallan ristiriitaisista vaikutuksista ihmisiin. Se ei kerro suuruuden tavoittelusta. Se ei kritisoi eikä moralisoi, se ei esitä kysymyksiä eikä analysoi. Sodanjälkeinen USA ympäristönä omintakeisen uskonlahkon syntymiselle on vain taustana kahden yhteiskunnan normien ulkopuolelle jäävän miehen erityislaatuisen suhteen kuvaamiselle; mutta The Master ei ole myöskään kasvutarina. Anderson on leikannut pois elokuvasta kaiken turhan, kaiken mikä ei liity Quellin ja Doddin suhteeseen. Muut henkilöt ovat läsnä ja tuntuvat eläviltä, mutta ovat auttamatta sivuosassa ilman aktiivista roolia tapahtumien kulussa. 



Joaquin Pheonix on laittanut kaikkensa peliin esittäessään Quellia, jonka ulkopuolisuutta ei tarvitse selittää sanoin. Ulkopuolisuus kuvastuu hänen silmistään, vinosta hymystään, ja hänen lyttyyn painuneista olkapäistään; hänen sosiaalisuudessaan on jotain vinoa ja epäsynkronista. Pheonix pyrkii antaumuksellisesti vangitsemaan Quellin hahmoon sen jatkuvasti läsnä olevan erilaisuuden, jonka sanotaan heijastuvan useista psykoosiriskin omaavista, niistä jotka eivät ole kuten muut. Väkisinkin tulee mieleen Jack Nicholsonin samankaltainen, joskin verbaalisempi, McMurphy One Flew Over Cuckoo's Nestissä. Pääasiallisena erona on se, että siinä missä McMurphyn sopeutumattomuus kohtaa normaalin, onnistuu Quell löytämään rinnakkaismaailman Doddin lahkosta, pakenemaan normaalia. Seymour Hoffmanin vähintäänkin yhtä mainio Dodd liikkuu jossain Wellesmäisen mahtavuuden ja David Brentmäisen tragikomiikan välimaastossa. Dodd vaikuttaa varsin erilaiselta kuin Quell, hän on vakuuttava, karismaattinen, seurallinen, vakuuttava. Doddin seesteisyys on kuitenkin täysin riippuvainen hänen itse luomansa maailman eheydestä, välittömästi kun jokin uhkaa hänen sääntöjään, hänen asemaansa kaikkea määrittävänä ja kannattelevana auktoriteettina, hän reagoi kun aggressiivinen pikkulapsi: kiroilee, huutaa ja hankkiutuu väkivaltaisesti eroon ristiriitaa aiheuttavasta tekijästä. Kun särön aiheuttaja on poissa, palaa rauha hänen mieleensä, hän voi taas olla inhimillinen. Hänen oma haavekuvansa itsestään ei mitenkään voisi olla olemassa tavallisessa maailmassa, jossa yksin hänellä ei ole kaikkien jakamatonta ja kyseenalaistamatonta kuuliaisuutta.



Elokuvan kerronta on haastavuudestaan huolimatta kiehtovaa, kyse on käytännössä näyttelijävetoisista kohtauksista, jotka kertovat jatkuvasti jotakin Quellista ja Doddista, mutteivät tarjoa selkeää kronologista tai kehittyvää draaman kaarta. Tilanne saattaa vaikuttaa polkevan ajoittain paikoillaan, mutta hereillä oloa vaaditaan jatkuvasti, sillä sitä mitä ei kerrota tai näytetä on kuitenkin koko ajan pohdittava. The Master näyttää ihmiset piinallisen staattisina alusta loppuun, ainoa mikä muuttuu on katsojan ymmärrys siitä kuinka heidän persoonansa toimivat. Muutos ei ole elokuvan puitteissa mahdollinen, eikä Anderson voi tarjota helpotusta sitä halajaville. Quell on enemmän itsensä vanki kuin vapaa yksilö, jonka olisi valinnoillaan mahdollista muuttaa kohtaloaan. Tämä on monella tavaa rehellisempää "human conditionia" kohtaan kuin tarjota selkeä kehitystarina, joka nostaa tai romahduttaa sankarinsa näiden aktiivisten valintojen mukaisesti ja tarjoaa moraalista tarinaa siitä kuinka yksilö kykenee luomaan maailmansa.

The Masterin hienoista piirteistä huolimatta en ole täysin vakuuttunut, alussa mainittu riisuttuus on samaan aikaan elokuvan heikkous ja vahvuus. Hillitty kuvamaailma ei anna itsensä häiritä Seymor Hoffmanin ja Pheonixin showta, ja musiikki tukee heidän suhteensa erikoislaatuisuutta yhdessä hieman off-beat rytmityksen kanssa. Kiehtova leffa, jos ei mikään itsestäänselvä mestariteos.  

7/10
Yoshua Ben Yosef 9.2.2013 19:35

Kävin poimimassa myös loput haulla löytämäni kommentit mitä katsotaan-ketjusta: 




EDIT. Toi Borénin lainauksen alla oleva teksti ei siis ole minun kirjoittamani, epäonnistuin vain lainauksen ottamisessa! Se kuuluu nimimerkille dixi.



Borén (2.2.2013 23:38)

13. P.T. Anderson: The Master *****



En liene ollut ainoa eilisessä Bio Rexin 70mm ennakkonäytöksessä. Hieno kokemus.

Tästä on vaikea vielä sanoa kovin paljoa. Tekisi mieli nähdä elokuva heti uudestaan, sillä tuntuu siltä että asioita jäi vielä avoimiksi, ja toisella kierroksella ainakin joihinkin niistä saisi vastauksia. Phoenix ja Hoffman ovat tietenkin erinomaisia. Kuvat ovat mielettömän hienoja, välillä klaustrofobisia lähikuvia joissa syväterävyys on minimissä, välillä puolestaan sai hengittääkin laajoja yleiskuvia ihaillessa. Musiikki toimi. Ei tule mieleen paljoa asioita jotka eivät olisi toimineet.

Ehkä osaan sanoa myöhemmin enemmän.

[dixi]


Jep, samassa näytöksessä olin minäkin ja kyllähän tämä aikas mainio elokuva oli. Sen verran on kuitenkin vielä itsellänikin sulateltavaa, että on vaikea sanoa kuinka korkealle tämä sijoittuisi Andersonin aikaisempiin verraten. Pääosakaksikko oli aivan loistava ja kuvaus upeaa. Leffan alkupuoli oli erittäin mukaansa tempaava ja jälkimmäinenkin puolisko kelpo, mutta silti kokonaisuudesta jotain pientä tuntui puuttuvan. Toteutus on niin tasaisesti soljuvaa ja ehkä jotenkin ns. kliimaksitonta (jos nyt vertaa vaikkapa Andersonin edellisen There Will Be Bloodin loppuhuipentumaan), että kokonaisuus on aika hankala ottaa heti haltuun.



Pitää nyt antaa vähän aikaa, josko palaset loksahtaisivat lopullisesti kohdalleen. Mutta oikein hyvä maku jäi joka tapauksessa.

Itse näytöksestä sellainen kysymys sinulle, että huomasitko saman vai oliko vika vain tämän katsojan päässä? Nimittäin kirkkaammissa kuvissa kuva tuntui väpättävän ärsyttävästi. Vähän samalla tavalla kuin digivideossa, jossa on kentät väärin päin.

Kävin myös seuraavana päivänä katsomassa toisenkin skientologielokuvan kahden miehen välisestä ongelmallisesta suhteesta, eli Top Gunin :)

[/dixi]


Jeremias Rahunen 19.2.2013 17:11

The Master ***½



Yoshua Ben Yosef summasi topicin ekassa postauksessa aikalailla minunkin fiilikset elokuvan jälkeen joten en ala niitä tässä enää toistamaan. Elokuvan vahvuuksista ja heikkouksista myös täysin samaa mieltä hänen kanssaan. 

maj 19.2.2013 20:39

Olin Bio Rexin ennakkonäytöksessä, ja huomasin sen väpätyksen. Otti nimittäin aika raskaasti aivoon aluks.



The Masterista itsestään jäi vähemmän käteen kuin PTA'n leffoista yleensä. Hoffman, Phoenix ja Adams teki upeita roolitöitä (vähempää en näiltä nimiltä kyllä odottaiskaan), mutta nimenomaan aloitusviestissä mainittu "teemallinen alastomuus" teki leffasta aika ajoin jopa puuduttavaa katseltavaa. Doddin ja Quellin suhde ei riittänyt pitämään kiinnostusta yllä.

ojr 20.2.2013 02:43

Samoilla linjoilla muiden kanssa, tosin itse jäin odottelemaan jonkinlaista konkreettisempaa sulkeumaa elokuvalle. Alkuun elokuva eteni jouhevasti eteenpäin ja Quellin edesottamuksia ja harhailua oli mielenkiintoista seurata, mutta The Causen matkaan päädyttyään elokuva polki ajoittain paikallaan, eikä tässäkään sinällään mitään vikaa ole, mutta yhdistettynä siihen ettei mitään selkeämpää päätöstä tullut, jäi jotain mielestäni uupumaan.



Täytyypä avautua vielä sen verran, että elokuvaan keskittymistä häiritsi leffateatterissa viereisille paikoille sattuneet kaksi daamia jotka alkoivat kaivaa laukuistaan rapisevia subway-patonkeja heti valojen sammuttua ja elokuvan alettua, jauhoivat paskaa ja kikattelivat koko elokuvan ajan, näpräsivät kännyköitään ja ottivat niillä toisistaan kuvia jatkuvasti jne. Vaikea ymmärtää nykyisillä hinnoilla miksi joku haluaa tulla teatteriin syömään, juttelemaan kavereilleen ja näpräämään kännykkäänsä.

Humphrey Bogart 21.2.2013 14:35

Kohtuullisen hyvän There Will Be Bloodin jälkeen Anderson vajoaa paskan Magnolian tasolle. No, kyllä The Master ehkä hiukan parempi mutta melko sisällötön leffa. Tietysti tää on niitä tapauksia, että kriitikot ei voi juuri muuta kuin kehua, koska täähän selvästi on suurta taidetta josta kaikki ovat vetävinään jotain todella syvällisiä analyyseja. Pah, tylsää lässytystä suurin osa. Näyttelijät toki erinomaisia (tosin Phoenixin suoritus on jo lähellä performanssia) ja Hoffmannin ja Phoenixin kohtaukset parhaimmillaan hienoja ja elokuvallisestihan kaikki on hallittua, mutta mitään tästä ei juuri jää käteen. Alku tosin lupaa vielä jotain ja esim. kohtaus hienostojuhlissa mainio mutta sitten tää alkaa taapertamaan paikoillaan ja pahimmillaan menee hermot, kun Phoenixin ramppaa seinän ja ikkunan väliä... Ja lopetus olisi ollut hyvä jättää mielestäni

Spoileri
Quellin ja Doddin viimeiseen keskusteluun
. Anderson, luulet varmaan olevasi suuri nero mutta et ole.



**½

Young Hova 19.3.2013 13:28

Kyllä tää jo tuntuu Andersonin parhaalta.



http://suomenkuvalehti.fi/blogit/kuvien-takaa/vapauden-harhoja-paul-thomas-andersonin-mestarissa-elama-on-apinoiden-pyristelya-aavikoilla-ja-merilla

Dotcom 3.4.2013 12:28

Ilmeisesti menee enää pääkaupunkiseudulla Engelissä ja aika suppeihin aikoihin? Olen Suomessa käymässä ja Master vielä näkemättä.