Suht samoihin aikoihin ilmestynyt kaksikin uutta Sherlock Holmes mukaelmaa. Ensimmäinen kausi "Sherlockista" (3 jaksoa) tuli selattua Netflixistä läpi ja hyvältähän maistui. Viimeinen jakso oli varsinkin silkkaa parhautta. Suurellekkin yleisölle nuorena Bilbo Reppulina tutuksi tullut Martin Freeman vetää hyvän ja uskottavan ns. modernin Watson-tulkinnan. Benedict Cumberbatch vaikutti ensimmäisessä jaksossa hieman liian babyfacelta roolinsa, mutta vakuuttikin todella nopeasti oleva juuri oikea valinta uuden aikaisen Sherlock Holmesin rooliin.
Alkuperäisiä kirjoja en ole lukenut (no Baskervillen Koira joskus kouluaikoina), mutta ilmeisesti kirjoissa Holmes ei ole aivan yhtä vittumainen ja suorastaan sosiopaattinen muita ihmisiä kohtaan. Erityisesti kauden päättävässä jaksossa Holmesista on tehty ihailtavan epäsankarimainen ja suoraan sanoen mielenvikainen. Hulluuden ja nerouden raja on niin häilyvä. Kaikenkaikkiaan Uusi Sherlock vaikuttaa helvetin hyvältä etsiväsarjalta tai oikeastaan parhaalta pitkään aikaan.
Omasta mielestäni Holmes on tuotu tyylikkäästi 2000-luvulle, perinteitä kuitenkaan unohtamatta. Överiksi menevästä päättelyistä (ja niitä jaksoissa esiintyy PALJON) voi olla toki montaa mieltä, mutta eiköhän tämä asiaan kuuluu. Ehkäpä muutenkaan ei olla siellä ihan realistisimmilla linjoilla. Jaksojen puolentoista tunnin pituus on myös hyvä veto. Tarinaa ehditään kertoa kunnolla ja samalla pidettyä pieni jatkumo kokoaika taustalla.
Kakkoskautta ei näemmä nää enää edes Areenasta, onko uusinnoista tietoa?
Mielenkiinnosta tuli telkkarista katsottua yksi jakso myös Holmes NYC:ä, mutta ikäväkyllä tämä edusti kyllä aivan toista ääripäätä, kun edellä mainittu. Yhden jakson perusteella en lähde vielä suurempia mielipiteitä luomaan, mutta jakso oli kuin suoraan kliseiden oppikirjasta. Edes varsinainen rikos, jota NYC:n Sherlock kutsuttiin ratkomaan ei ollut mikään "normaalia" murhaa kummempi. NYC:ssä oli myös paljon Uutta Sherlockia enemmän hifistelyn makua, joka suorastaan huutaa "katsokaa, mitä kaikkea me on tehty" suoraan päin katsoan pläsiä.
Trainspottingista parhaiten muistettava Jonny Lee Miller voisi sinänäsä olla hyvä valinta, varsinkin selvästi vanhasta poikkeavaksi Holmesiksi, mutta ainakaan tässä jaksossa niin Miller kuin hänen hahmokaan ei päässyt loistamaan. Lucu Liu jätti myös laihan maun, mutta en ole näyttelijätärtä isommin arvostanut ennenkään. Jotenkin vahvat Mentalist vibat oli koko jakson ajan.
Pitänee antaa NYC:lle vielä mahdollisuus, sillä Holmes narkkarina(?) on sinällään ihan mielenkiintoista. Käyttihän etsivä siis jo kirjoissa kokaiinia, joka nähdään nykyään hieman eri valossa kuin ennen. Myös Sherlockissa vihjailtiin jotakin tähän suuntaan, mutta varmuudella Uusi Sherlock on vain nikotiini riippuvainen.
Keskutelu vapaa myös Robert Downey Jr:n tähdittämistä uusita Sherlock Holmes elokuvista (itse en ole nähnyt) ja miksei kaikista muistakin vanhemmista Holmes versioita.