Simpsonit (The Simpsons)

Jeremias Rahunen 2.10.2011 14:34

Tulipa tuossa katsottua Simpsons-sarjan eka kausi pitkästä aikaa uusiksi, joten päätin avata keskustelun sarjalle. Kaikki aiheeseen liittyvä kiinnostaa. En ole katsonut sarjaa nyt televisiosta varmaankaan useaan vuoteen, mutta ajattelin pikku hiljaa tsekata kaudet läpi dvd:llä ihan järjestyksessään. Alla hieman mietteitä ensimmäisestä kaudesta:





"Simpsons Roasting on an Open Fire"

Ensimmäinen virallinen The Simpsons jakso. Kyseessä jouluepisodi jossa Homer ei saa luvattua joulurahabonusta töistä ja samaan aikaan Bart hommaa salaa tatuoinnin jonka poistattaminen vie perheen lopun joulukassan. Homerin on perheen päänä tienattava viime tingassa ylimääräiset rahat lahjoihin. Ihan pätevä aloitus vaikka animaation taso on melko heikkoa (ei kuitenkaan mitenkään erityisen huonoa). Päähenkilöt ovat jopa yllättävänkin valmiita jos niitä vertaa ihan uusimpiinkin kausiin.



"Bart the Genius"

Bart sotkee oman ja älykköluokkatoverinsa älykkyystestipaperit ja tämä johtaa siihen että Bartia pidetään nerona. Hauska perusidea mutta välillä homma on hieman hakusessa käsikirjoituksen osalta.



"Homer's Odyssey"

Homer sössii töissään ydinvoimalassa ja saa potkut. Sen jälkeen hän yrittää itsemurhaa mutta perhe pelastaa hänet juuri

viime hetkillä. Homer lupaa katuvaisena tehdä yhteistä hyvää ja järjestää kaupunkiin varoitusmerkit ja saapa hän työnsäkin takaisin. Jaksossa nähdään hyvin ruskettunut (=värivirheinen) Waylon Smithers.



"There's No Disgrace Like Home"

Simpsonien perheen käytös ei vakuuta Homeria Mr. Burnsin järjestämillä kutsuilla ja hän vie perheensä Dr. Monroen klinikalle selvittämään asioita. Varsin ok jakso.



"Bart the General"

Bart ja koulukaverit kyllästyvät siihen kun Nelson kiusaa aina heitä ja Simpsonien ukin ja erään asekaupan pitäjän kanssa he yhdistävät voimansa ja käyvät vastaiskuun. Nelsonin kiusaajakaverit olivat tässä ihan eri tyypit kuin mitä nykyisin. Harmi että jaksossa nähtävää Hermania ei ole nähty kovinkaan usein myöhemmissä jaksoissa.



"Moaning Lisa"

Lisa potee masennusta mutta saa lohtua soittamalla bluesia jazzmiehen kanssa. Sivujuonessa Homer ja Bart ratkovat välejään nyrkkeilyvideopelissä. Hitusen tylsä kokonaisuus jossa parasta on tuo Homerin ja Bartin kamppailu. Animaation taso on ottanut selvän askeleen eteenpäin.



"The Call of the Simpsons"

Homer on kateellinen Ned Flandersin hienosta matkailuautosta ja päättää hommata itselleen samanlaisen. Jakson alku jossa Homer on ostamassa autoa on hauska. Loppuosa jossa maastossa mudassa pyörinyttä Homeria luulaan bigfootiksi on taasen melko kökkö.



"The Telltale Head"

Takaumana kerrottu tarina jossa Bart kertoo vihaisille Springfieldin asukkaille miksi irrotti Jebediah Springfieldin patsaalta pään. Ei hullumpi jakso.



"Life on the Fast Lane"

Marge lähtee yksin keilaamaan saatuaan Homerilta lahjaksi keilapallon. Keilahallissa lipevä mies yrittää kaikin keinoin pokata Margea. Yksi kauden parhaimmista jaksoista.



"Homer's Night Out"

Homer lähtee juhlimaan ja Bart ottaa tästä kuvia tilaamallaan agenttikameralla samalla kun Homer tanssii eksoottisen tanssijan kanssa. Marge suuttuu kuvista mutta ei niinkään Homerin toilailuista, vaan siitä että Bartin naiskuva vääristyy. Tämä pitääkin korjata.



Liika yrittäminen käsikirjoituksen puolella kostautuu vaikka jakso onkin melko hyvä.



"The Crepes of Wrath"

Bart lähetetään vaihto-oppilaaksi Ranskaan ja tilalle tulee poika Albaniasta. Bart joutuu Ranskalaiselle viinitarhalle laittomiin töihin ja Albanialainen poika vakoilee Homerin työpaikalla ydinvoimalan tietoja. Hauska jakso jossa Ranskalaisille kuittaillaan ankarasti.



"Krusty Gets Busted"

Sideshow Bob lavastaa Krusty klovnin aseellisesta röystöstä. Näinpä tarinassa alustetaan Sideshow Bobin tarina joka jatkuu myöhemmissa jaksoissa siten että Sideshow Bobin kohteena on Bart.



"Some Enchanted Evening"

Homer ja Marge lähtevät viihteelle ja jättävät lapset kotiin. Apuun palkattu lastenvahti osoittautuu etsintäkuulutetuksi rikolliseksi. Silmiinpistävän Kökkö niin animaation kuin tarinansa puolesta. Osoittautuikin että tämä oli jakso, joka oli alunperin tarkoitettu näytettäväksi kauden alussa, mutta joka viivästyi tuotannollisista syistä ja näytetiin kauden loppupuolella.



Yhteenvetona ensimmäisestä kaudesta voisi sanoa, että animaation taso oli etenkin alkukaudesta melko heikkoa jos sitä vertaa myöhempään tuotantoon, mutta toisaalta oli hienoa huomata kuinka taso ihan selvästi parani myös kauden sisällä. Tuo kauden viimeinen jakso (joka siis oli tarkoitus olla kauden alussa) vain vahvisti sitä näkemystä että kehitystä tapahtui paljon jo yhden kauden aikana.



Hahmot olivat jo ekalla kaudella melko valmiita mutta tutuissa paikoissa kuten esimerkiksi Moen kapakassa oli vielä erilainen ilme kuin myöhemmin. Ensimmäinen kausi oli heikkouksistaankin huolimatta varsin viihdyttävä ja hyvä avaus sarjalle. Kyllä tälle kaudelle voi jo sen ***½ antaa.



Lisäksi ensimmäisen kauden mukana tuli pari lyhyttä pätkää The Tracey Ullman Showsta, jotka olivat vielä kauden ensimmäisiinkin jaksoihin verrattuna huomattavan kömpelöitä (nämähän olivatkit tarkoitettu lyhyiksi välianimaatioiksi, joten ei näitä voi suoraan verrata sarjan jaksoihin.). En tiedä kuinka paljon näitä ennen The Simpsons sarjan aikaa tehtyjä pätkiä on olemassa mutta enpä jäänyt niitä varsinaisesti kaipaamaankaan.
QCine 2.10.2011 17:27

Yli 20 vuodessa Simpsoneista on tullut omanlaistansa peruskauraa, jonka olemassaolon oikeuttavat edelleen paikoittaiset nerouden hetket, esim. taannoinen Banksyn suunnittelema alkutekstijakso. Tuli aikoinaan kerättyä 10 ekaa kautta bokseina hyllyyn, mutta sitten huomasin, että tätä tulee joka tapauksessa lähes joka päivä uusintana joltain kanavalta, eikä itse tule katsottua kuitenkaan kausi kerrallaan, joten luovuin kausibokseista.





Lisäksi jaksoja tulee katsottua entistä kriittisemmin. Parhaita ovat ajattomat jaksot, joissa ei lutrata päivänpolttavilla äänivierailla tai itseisarvoisilla pop-kulttuuriviitteillä. Joskus takavuosina riitti vielä se, että joku laittoi nachon suun eteen ja alkoi puhua matalalla äänellä, ja jo alkoivat kaikki nauraa huutonaurua, että katsokaa, Star Wars ‑viittaus! Toisin sanoen: Simpsoneilla tulee nykyisin peilattua omaa vanhenemista. Mutta mikäs siinä, celavii.
Paavo Ihalainen 2.10.2011 18:02
QCine ( 2.10.2011 17:27)
Yli 20 vuodessa Simpsoneista on tullut omanlaistansa peruskauraa, jonka olemassaolon oikeuttavat edelleen paikoittaiset nerouden hetket, esim. taannoinen Banksyn suunnittelema alkutekstijakso. Tuli aikoinaan kerättyä 10 ekaa kautta bokseina hyllyyn, mutta sitten huomasin, että tätä tulee joka tapauksessa lähes joka päivä uusintana joltain kanavalta, eikä itse tule katsottua kuitenkaan kausi kerrallaan, joten luovuin kausibokseista.



Lisäksi jaksoja tulee katsottua entistä kriittisemmin. Parhaita ovat ajattomat jaksot, joissa ei lutrata päivänpolttavilla äänivierailla tai itseisarvoisilla pop-kulttuuriviitteillä. Joskus takavuosina riitti vielä se, että joku laittoi nachon suun eteen ja alkoi puhua matalalla äänellä, ja jo alkoivat kaikki nauraa huutonaurua, että katsokaa, Star Wars ‑viittaus! Toisin sanoen: Simpsoneilla tulee nykyisin peilattua omaa vanhenemista. Mutta mikäs siinä, celavii.




Nyky-Simpsonit yrittää aika kovasti pysyä relevanttina, vaikka taistelu on oikeastaan jo aikaa sitten hävitty. Vaikka katsojatilastot ovat pudonneet tasaisesti, sarjaa pyöritettäneen edelleen koska oheiskrääsästä tulee yhä tasaisesti voittoa. Tuotteistaminen on Suomessakin mennyt jo naurettavuuksiin.



Itseltäni ovat uudet jaksot jääneet katsomatta. Niissä ärsyttää lisäksi se että tietokoneella tehty animointi on jotenkin turhan sliipattu. Katson ekankin kauden sentään aika persoonallista käsintehtyä jälkeä paljon mieluummin. Ja runsaasta uusintamäärästäkin kyllä näkee että alkuperäiset kaudet toimivat edelleen hyvin kaikelle yleisölle, vaikka niissä jotakin ajajastaan jääneitä viittauksia onkin. Terävän, moniulotteisen käsikirjoitustyön ansiota.
Sir Filmipätkä 6.10.2011 12:40

Ensimmäiset kaudet ovat vielä pientä haparointia eivätkä edusta parasta simpsons antia. Jossakin kolmoskauden korvilla homma lähtee kunnolla käyntiin, jonka jälkeen varmaan seuraavat kymmenen kautta ovatkin todella laadukasta viihdettä. Karkeasti sanottuna 2000-luvulle tultaessa taso rupeaa tipahtamaan tappavan tasaisesti. Uusin kausi mikä itse on tullut katsottua oli se missä oli uusittu alku (kausi 20?), joka tarjoilikin muutamiin viime vuosiin nähden suht laadukkaita jaksoja, myös simpsons elokuva oli ihan jees.





Karu fakta vain taitaa olla ettei Simpsonit oikein ole pysynyt ajan hermolla. Vuodesta toiseen samat vitsit (Homer teloo itseään, Homer syö vitusti...hokemat, Bartin jekut ym ym ym....) eivät vain oikein tahdo enää jaksaa naurattaa ja terävin kritiikkikin on hukattu täysin. Family Guy:tä ei ole vuosiin tullut seurattua, mutta ainakin jossain vaiheessa sarja oli selvästi simpsoneita edellä. South Park nyt painii täysin omassa sarjassaan....Jos näitä nyt "pitää" vertailla.
Jeremias Rahunen 7.10.2011 17:05
Ilta-sanomat



Tyly päätös: Simpsonit loppuu!



Nyt se on varmaa: supersuosittu tv-sarja Simpsonit loppuu.



23. tuotantokauttaan parhaillaan pyörivä sarja jatkuu enää korkeintaan yhden kauden verran, kertoi ohjelman tuotantoa lähellä oleva johtaja amerikkalaiselle TheWrap-sivustolle.



Simpsoneita esittävä Fox-kanava suostuu 24. tuotantokauden tekemiseen ainoastaan, jos ohjelman tekijätiimi ja ääninäyttelijät suostuvat alentamaan palkkaansa vähintään 25-30 prosenttia.



24. tuotantokausi olisi joka tapauksessa supersuositun piirrossarjan viimeinen. Jos sopimukseen palkkojen alentamisesta ei päästä, jää 23. tuotantokausi Simpsonien viimeiseksi.



Simpsonit on Yhdysvaltain tv-historiaan pisimpään yhtäjaksoisesti jatkunut käsikirjoitettu primetime-ohjelma. Sarja alkoi Fox-kanavalla vuonna 1989.



Suomessa Simpsoneita on esitetty vuodesta 1991 alkaen. Tähän mennessä sarjaa on esitetty Suomessa 20 tuotantokautta.



Simpsonit on päässyt Guinnessin ennätysten kirjaan eniten vierailevia kuuluisuuksia keränneenä animaatiosarjana. Sarjassa ovat äänellään vierailleet muun muassa Britney Spears, Michael Jackson, Mel Gibson, Aerosmith, Elizabeth Taylor, Tony Blair sekä Meryl Streep.
Exhorder 8.10.2011 10:40

Tuleekohan Suomessa ikinä kausia 21, 22 ja 23 sitten subilta?

Jeremias Rahunen 8.10.2011 11:40

Tilanne elää..





http://www.iltasanomat.fi/viihde/simpsons-sopu-syntyi---jatkoa-sittenkin-luvassa/art-1288419339549.html



Simpsons-sopu syntyi – jatkoa sittenkin luvassa



Huhut animaatiosarja Simpsonien loppumisesta olivatkin ennenaikaisia.

Amerikkalainen tv-kanava Fox ilmoitti perjantaina tilanneensa sarjalle jatkoa vielä kahden tuotantokauden ajan.



Kaudet ovat sarjan 24. ja 25.



Simpsonien kohtalo oli vaakalaudalla aiemmin tällä viikolla palkkakiistan vuoksi. Fox sanoi, ettei se voi jatkaa sarjan tuottamista, jos sen ääninäyttelijät eivät suostu palkanalennuksiin. Näyttelijöiden mukaan Fox vaati 45 prosentin leikkausta. He itse tarjosivat 30 prosentin palkanalennusta, minkä lisäksi he halusivat osuuden sarjan muhkeista tuotoista.



Osapuolet pääsivät lopulta sopuun, mutta yksityiskohtia ei kerrottu julkisuuteen. Sisäpiirilähteiden mukaan lopputulos oli näyttelijöiden kannalta kuitenkin selvästi parempi kuin Foxin alkuperäinen tarjous.



Simpsonit on yksi kaikkien aikojen pitkäkestoisimmista ja menestyneimmistä tv-sarjoista. Sen ensimmäinen tuotantokausi esitettiin vuonna 1989. Simpsonit on voittanut 27 Emmy-palkintoa ja sitä esitetään yli sadassa maassa.
Humphrey Bogart 10.10.2011 00:04

Suurin innostus Simpsoneihin on hävinnyt eikä sarjan jatkuvuudella ole mitään väliä. Toki noita tilanteen tullessa voi aina katsella telkkarista mutta säännöllinen seuraaminen loppui siihen, kun Maikkari päätti ottaa ohjelman pois sunnuntai-iltapäivältä, johon oli vuosien saatossa tottunut. Eikä sen jälkeen ole enää jaksanut ottaa selville koska Subilla näytetään uusia jaksoja.

Carson 12.10.2011 01:50
Jeremias Rahunen ( 7.10.2011 17:05)




Simpsoneita esittävä Fox-kanava suostuu 24. tuotantokauden tekemiseen ainoastaan, jos ohjelman tekijätiimi ja ääninäyttelijät suostuvat alentamaan palkkaansa vähintään 25-30 prosenttia.





Kiinassa jatketaan?
Jeremias Rahunen 13.10.2011 20:26

Simpsonien toinen kausi nyt katsottuna. En viitsi mennä läpi jakso jaksolta mitä kauden aikana tapahtui koska jaksoja oli nyt 22 kappaletta. Sen sijaan voisi todeta, että animaation taso oli nyt vakiintunut jo varsin hyväksi ja esimerkiksi taustoihin oli panostettu enemmän kuin ensimmäisellä kaudella. Toisen kauden jaksot olivat melko tasaisen hyviä ja yhtään pahaa limbojaksoa ei osunut silmään.





Pari jaksoa jotka voisin mainita erikseen ja jotka muodostuivat kauden lempijaksoiksi olivat:



"Bart Gets Hit by a Car"

Jaksossa Mr. Burns ajaa vahingossa autolla Bartin päälle ja tapausta puidaan myöhemmin oikeudessa. Hupaisa asianajaja Lionel Hutz esitellään tässä jaksossa ensimmäistä kertaa ja tarina on kokonaisuudessakin varsin hauska.



"Oh Brother, Where Art Thou?"

Mielestäni kauden paras jakso, jossa Homerille paljastuu että hänellä on velipuoli Herbert (äänenä Danny DeVito). Herbert omistaa autotehtaan ja pestaa Homerin suunnittelemaan uusinta automallia: ns. "joka miehen autoa" että saisi hieman laskusuunnassa olevat bisneksensä nousuun.



Tähtiä tämä kausi saa minulta ****
Yoshua Ben Yosef 14.10.2011 16:10

Itselleni simpsonien kehityskulku on kulkenut aika pitkälle Homerin mukana:





Ensimmäisillä kausilla Homer oli suhteellisen normaali arkisten ongelmiensa kanssa painiva perheenisä, joka usein surkuhupaisin seurauksin pyrki pitämään perhettään onnellisena. Meno oli myöhempiin aikoihin verrattuna "realistisempaa", tai ainakin maanläheisempää. Sitten, Simpsonien ns. huippukausille siirryttäessä, Homer alkoi muuttua entistä hauskemmaksi ja karikatyyrimaisemmaksi hahmoksi, ja ehkä ristiriitaisemmaksi perheen isän roolissaan. Ainakin omalla kohdallani vasta tässä vaiheessa DOUGH ‑huuto ja rakkaus olueen nostivat hänet rakastettavaksi idiootti-hahmoksi. Myöhäisemmissä kausissa, joista en tosin ole lähellekään kaikkia katsonut, Homer alkaa luisua yli-yrittämisen puolelle. Hahmo on jo ammennettu tyhjiin, eikä enää kanna samalla tavalla kuin aikaisemmin. Huumori ottaa yhä isompia loikkia naurettavuuden ja ylivetämisen puolelle, ja Homer on lähinnä entisen minänsä eksploitaatioversio riisuttuna entisestä persoonallisuudestaan. Toki muutkin hahmot muuttuvat, mutta Homeriin itse olen kiinnittänyt huomiota enemmän, ja hänen hahmossaan ne suurimmat harppaukset näkyvät.



Usein sanotaan, etteivät ensimmäiset pari kautta yllä samaan kuin myöhempi kulta-aika, mutta mä arvostan myös niitä yhtä korkealle. Lähestyminen on vain hieman erilainen, mielestäni lämminhenkisempi ja arkisella tavalla aidompi. Uudempien kausien kohdalla en jaksa enää yrittää tosissani, kyseessä on väkinäistä menoa, vaikka välissä toki onkin onnistumisia.
Jeremias Rahunen 28.11.2011 12:24

Kolmas tuotantokausi jatkaa samaa perusvarmaa linjaa kakkoskauden tapaan. Kauteen mahtuu muutama erityismainnan ansaitseva jakso:





"Stark Raving Dad"

Michael Jackson esiintyy vierailevana äänenä. Homer joutuu mielisairaalaan pidettyään vaaleanpunaista t-paitaa töissään.



"Black Widower"

Tarinassa Sideshow bob yrittää murhata Selman. Murhaplanin selvitys ja loppuyhteenveto voittosikareineen on erityisen huvittava.



"Brother, Can You Spare Two Dimes?"

Homerin velipuoli Herbert haluaa nousta katuojasta jälleen bisnessmaailmaan ja tarvitsee rahoituksen keksinnölleen. Samaan aikaan Homer on saanut ydinvoimalasta ylimääräistä rahaa jonka hän on itse ajatellut sijoittaa hierovaan löhöilytuoliin.



Tämäkään kausi ei sisältänyt limbojaksoja, mutta ehkä jossain määrin tasapaksu kausi. Toisaalta vielä tässä vaiheessa jaksojen käsikirjoitukset toimivat kokonaisuutena, eivätkä ole nykyisen tapaisia sketsikoosteita.



Tähtiä: ****
Jeremias Rahunen 17.1.2012 10:40

Neljäs kausi (****) oli melko tasaisen hyvä ja samat pointit taas kuin edeltävän kauden kanssa eli ehkä jossain määrin myös aavistuksen tasapaksu. Itseironisesti nimetty jakso "

So It's Come to This: A Simpsons Clip Show" oli nimensä mukaisesti clip show ja näin ollen melkoisen turha (harvoinhan nämä edeltävistä jaksoista tehdyt koostejaksot toimivat muissakaan sarjoissa). Neloskauden lempijaksoksi nousi "Mr. Plow" jossa Homer ja Barney kilpailevat lumenauraus bisneksessä.
Jeremias Rahunen 8.2.2012 11:41

Viides kausi käynnistyy lupaavasti. "

Homer's Barbershop Quartet", "Cape Feare", "Homer Goes to College" ja "Rosebud" ovat erinomaisia jaksoja. Siitä eteenpäin kausi jatkuu enemmän ja vähemmän epätasaisena. Kauhujakso on melko tylsä mutta "Deep Space Homer" jossa Homer pääsee mukaan avaruusmatkalle varmaankin yksi parhaita koskaan tehtyjä yksittäisiä Simpsons episodeja. Muutenkin hyvä kausi mutta pari heikompaa episodia laskee silti kokonaistasoa. Kuitenkin paras kausi tähän mennessä.



Tähtiä ****½
Jeremias Rahunen 17.3.2012 12:06

Kuudennen kauden alku on kuin peilikuva viidennestä kaudesta. Ensin tarjoillaan putkeen melkoisen yhdentekeviä episodeja joista yksi on vieläpä clipshow. Sideshow Bob jakso on hyvä samoin kuin sitä seuraava kauhujakso. Sen jälkeen aletaan paukuttamaan melko tasaisen hyvää jaksoa peräjälkeen ja juuri kun kauden loppu meinaa taas lähteä huonompaan suuntaan, kruunataan kausi ehkäpä sen parhaimmalla jaksolla

"Who Shot Mr. Burns? – Part One" cliffhanger-jakso jolle on luvassa jatkoa heti seuraavan kauden alussa.



Tähdet kaudelle: ****