Seinfeld

QCine 30.1.2011 01:29

Meikäläisen ensimmäinen Seinfeld-maratoni on nyt takana, eikä harmita yhtään. Searchilla ei löytynyt omaa ketjua, eiköhän tämä klassikkosarja sen ansaitse.





*** SAATTAA SPOILATA ***



Nyt ainakin voi vastata suht apteekinhyllyltä, kun joku kysyy, että mitä hyvää oli 90-luvussa. Pitkälti samoilla linjoilla olen kuin muualla täällä esitetyissä kommenteissa. Seiskakauden jälkeen tekijäkaartista poistunut käsikirjoittajajumala Larry David osasi mestarillisesti liimata palapelimäisesti koottujen jaksojen eri elementit kokoon. Sen huomaa, kun katsoo noita kasi- ja ysikauden jaksoja, joilla toki on hetkensä, mutta jotka kuitenkin jäävät ihankivoiksi sillisalaateiksi, joista puuttuu se jokin, jota välillä yritetään paikkailla suuren budjetin touhuilulla, kokeilevuudella ja turhalla kohkaamisella. Kahden viimeisen kauden jaksot ovat komiteamietintöjä, joissa mainion päähenkilökvartetin henkilöt kilpistyvät hassunhauskoiksi hahmoiksi, joiden ilkeys onnistuu välillä jopa hätkähdyttämään. Onneksi Larry David suostui kirjoittamaan finaalijakson, jonka loppuratkaisu ja teatraalinen oikeamielisyys toimivat. Harmi vain, että Jerrystä tuli jossain välissä spedeävä naamanvääntäjä, Georgesta rääkyvä pelle, Elainesta kimittävä valittaja ja Kramerista jopa ajoittainen kusipää.



Vaan eiköhän toinenkin kirjoittaja-Larry, eli Larry Charles, ansaitse erityismaininnan. Hänen jaksonsa olivat kreisiydessään Larry Davidin vastapainoa, hieno osoitus siitä, että näillä neljällä hahmolla voi tehdä periaatteessa mitä tahansa. Charlesin överiksivedot olivat ennen kaikkea toimivia, toisin kuin myöhemmät ylilyönnit, joissa George suurin piirtein juoksi maratonin sillä aikaa kun Kramer kävi Kuussa.



Mielestäni parhaimmillaan oltiin siinä 4-5 ‑kausien paikkeilla. Toki kolme ensimmäistäkin iskevät täysillä, koska rajoitettu budjetti pakottaa pitämään juonet järjellisinä ja jalat maassa, mikä tuo sarjaan sympatiaa ja lämminhenkisyyttä. Lisäksi setti on pirun tasalaatuista: kuutoskaudesta lähtien alkaa tulla kvaliteettiin pieniä, ajoittaisia kuoppia, joskin reiluuden nimissä täytyy sanoa, että lie mahdotonta saada parinkymmenen jakson nivaska sataprosenttisen timanttiseksi. Seinfeld-noviisia voisi ehkäpä evästää, että mikäli jakso alkaa Seinfeldin stand-up ‑pätkällä, mainio 22-minuuttinen on luvassa. Kolmoskaudella taas Kramer päästettiin valloilleen, minkä myötä huomasi Michael Richardsin virtuositeetin. Hän sijoittuu täysin luontevasti fyysisen komiikan mestareiden jatkumoon, Chaplinin, Keatonin, Lloydin ja Marx-veljesten seuraksi. Kramer on 90-luvun Fonzie. Richards esiintyi edukseen myös dvd-extroilla: hän avasi suunsa vain kun oli asiaa, eikä jauhanut kilvan jenkkishaibaa Seinfeldin, Louis-Dreyfusin ja Alexanderin kanssa. Richards jäi kiehtovalla tavalla mystiseksi, komiikkaan vakavasti suhtautuvaksi mieheksi, jonka ura toivottavasti ei karahtanut pahasti muutama vuosi sitten livahtaneeseen "nigger" ‑sanaan.



Musat ovat tietenkin oma lukunsa. Kulmikkaille Kuitunen & Piippo ‑osaston slappibasso-riffeille on mm. Facebookissa oma faniryhmänsä. Aito basso vai ei? Veikkaisin, että parina-kolmena viimeisenä kautena käytettiin jo oikeaa instrumenttia, liekö jollain faktaa asiasta? Wikistä sun muista en löytänyt varmoja tietoja.



En nyt sitten tiedä, onko sarjojen vertailemisessa mitään järkeä. Tuntuu, että sitcom-fanit jakaantuvat Frasier- ja Seinfeld-posseihin. Omalla kohdallani Seinfeldistä tuli "Kaikkien aikojen paras sitcom", mutta Frasier olkoon silti "Lähes kaikkien aikojen paras sitcom". Joka tapauksessa Curb Your Enthusiasmin 7.kausi menee nyt uusintakatseluun heti. Oikeastaan se on pakollinen katsottava Seinfeld-faneille...



Seinfeldin älykäs ja nokkela sitcomiikka on toivoa luova valopilkku vuosikymmeneltä, jonka aikana elokuvapuolella komedian genre taantui täysin kuoleman partaalle, kiitos farrelly-osaston kakkakeppostelijoiden.



Edit: Curbin 7-kaudesta aukesi luonnollisesti nyt uusintakatselulla herkullinen pino mahtavan hauskoja Seinfeld-viitteitä, jotka eivät tunnu yhtään väkinäisiltä. Kausi oli loistava jo ensikatsomalla, jolloin en ollut Seinfeldiä nähnyt yhtään. Myös nyt kun tuo edellä mainittu Richardsin taannoinen "skandaali" oli tiedossa, sai hänen ja Leonin kohtaamisesta tuplasti enemmän irti. Mahtavaa double-crossoveria, Larry David on nero ja jumala.
JariM 30.1.2011 02:10

Jason Alexander sai monta Emmy ‑ehdokkuutta roolistaan muttei viottanut kertaakaan = Vääryys.





George on kyllä parhaita sitcom-hahmoja koskaan. Laiska, neuroottinen, pihi ja kuitenkin omalla tavallaan sympaattinen tyyppi.
KCrimso 30.1.2011 11:05
JariM ( 30.1.2011 02:10)
George on kyllä parhaita sitcom-hahmoja koskaan. Laiska, neuroottinen, pihi ja kuitenkin omalla tavallaan sympaattinen tyyppi.




Ei yksi parhaista vaan paras.
QCine 30.1.2011 12:08

Monta kertaa tuli sarjaa katsellessa mieleen myös se, millainen paine Julia Louis-Dreyfusilla on täytynyt olla Elaine-roolihahmonsa kanssa. Naispuolisia komediantekijöitä tulee vielä kauan vaivaamaan "komediennejen kirous". Kun hiukankin hauskemmassa kontekstissa on nainen, hänet valjastetaan ja leimataan helposti "komedienneksi", joksi ihmiset on ehdollistettu mieltämään ylinäyttelevä, silmiä pyörittelevä, pohjimmiltaan vaaraton airhead-eukko. Komediennelta ei pokkanaamakomiikkaa juurikaan nähdä, kiitos mieskäsikirjoittajien, jotka eivät välttämättä edes osaa kirjoittaa naishahmoille luontevaa huumoria.





Näkisin, että Elaine(kin) oli alkupään kausina täysipäisempi ja sympaattisempi, mutta sitten matkan varrella häntä alettiin käsitellä paperinukkemaisena "komediennena", mikä pakotti Louis-Dreyfusin tekemään liikaa. Toki suuri osa maneereista on näyttelijän oma valinta, kompensaatiota sille, ettei Elainelle pystytty kirjoittamaan yhtä vahvaa settiä kuin muille kolmelle? Olisin joka tapauksessa kaivannut enemmän kuivaa, lesbiaanista sarkasmia, coolia dianekeaton-osastoa: nyt mainion näyttelijän "naiskoomikkous" alleviivautui liikaa. Luulisin, että Elainen viitta on Julia Louis-Dreyfusille paljon raskaampi kantaa kuin esim. Bond-viitta ex-Bond ‑näyttelijöille...
Humphrey Bogart 6.2.2011 01:10

Eipä tuossa QCinen analyyseihin kummemmin Seinfeldin suhteen ole lisättävää. Ehdoton oma suosikki ainakin amerikkalaisista sitcomeista. Tosin en liioin ymmärrä Seinfeldin ja Frasierin vertailua. Frasier on hieno sarja mutta on aika perinteistä kamaa verrattuna Seinfeldiin. Onko muka joku jakaantuma Frasier- ja Seinfeld-faneihin? Frasierilla on varmasti paljon faneja mutta jotenkin en osaa kuvitella että sarjalla olisi mitään fanaattista kannattajajoukkoa. No, samapa tuo. En ole kuitenkaan koskaan ajatellut mitään näiden sarjojen välistä taistelua ykkössarjasta, pikemminkin voisin Frasierin tilalle kuvitella Frendit.





Seinfeld on ihan timanttia 2-6 kausien välillä ja tärkeä hetki on kun Stiller saadaan kuvioihin mukaan Georgen isäksi. Mahtava hahmo. Seinfeldissä on muutenkin uskomaton määrä loistavia sivuhahmoja ettei missään toisessa sarjassa. David Puddy, Kruger, Newman (mahtava), Uncle Leo, Kenny Bania, Jackie Chiles... Muutama viimeinen kausi tosiaan ei ole yhtä loistavaa kamaa, hyvää yhtäkaikki. Jaksoihin tunnutaan tunkevan liian monta sivujuonta ja sitten niiden käsittely jää usein liian hätäiseksi. Siitä huolimatta 7-9 kaudet päihittää monen muun sarjan huippukaudet. Lisäksi on hienoa, että Seinfeldissä vältetään kaikkien muiden amerikkalaisten sarjojen rasittava perinne eli sentimentaaliset joulu-, kiitospäivä- ym. juhlapäiväjaksot. Samoin lässyn lässyn raskaus-, hää- ym. perheteemat. Hieno, hieno sarja.
QCine 7.2.2011 11:48

Seinfeldin sivuhahmogallerian ajatteleminen on hyvä keino suggeroida itsensä hyvälle tuulelle, ehkä jopa pelastaa huono päivä. Aina kun ruutuun iskeytyi Jackie Chiles, oli pakko painaa pausenappulaa, hengähtää hetki, antaa naurulihasten latautua, nauttia siitä, että kohta on tulossa täyttä kuningaskamaa. Minkään sarjan kohdalla ei aiemmin ole tullut tehtyä noin. Tuo David Puddykin oli ainutlaatuinen tapaus. Hiukan ensi alkuun ihmettelin, että mitäs tuota äijää nyt niin vakiinnutettiin. Mutta kas: hänhän osoittautui vallan karismaattiseksi hahmoksi, jota käsikirjoittajat osasivat käsitellä taiten. Ainutlaatuisen hallittu puunaamaisuus toi mieleen jopa vanhat Hei me lennetään! ‑klassikot.





Voisin kuvitella, että Wayne Knightin tiuskimista Newmanina vihaavat monet. Mutta äijä on välttämätön balanssin kannalta: pitää olla hahmo, jonka ylilyöntimaneerit ovat vahvemmat ja negatiivisemmat kuin Kramerilla. "Bizarro Kramer". Knightin melskaamista näin ensimmäisen kerran lapsena 80-luvulla brittiläis-amerikkalaisessa sketsisarjassa "Assaulted Nuts", eikä häneen näytä vuosien mittaan komediallisia nyansseja juuri kehittyneen. Mutta Newmanin paha postimies ‑hahmo on kuin näyttelijälleen valettu.
Humphrey Bogart 7.2.2011 12:28

Ettäkö joku vihaisia Newmania ja Knightia!!

ohmy.gif



On käsittämätöntä, että niinkin pienet hetket kuin Seinfeldin ja Newmanin kohtaamiset "Hello, Neeeewman!"-heittoineen ovat ihan loisteliaita.