Punainen paroni

Jeremias Rahunen 15.7.2009 10:50

Olen juuri lukemassa punaisen paronin eli Manfred Von Richthofenin päiväkirjaa / sotamuistelmia eli kirjaa Red Baron (luen englanninkielistä kirjaa mutta teoksesta löytyy myös suomenkielinen versio nimellä Punainen hävittäjäkone). Tuli samalla mieleen että mahtaakohan aiheeseen liittyen löytyä yhtään mielenkiintoisia elokuvia. Vuosi sitten valmistunut

Punainen paroni vaikutti ainakin trailerin perusteella hitusen muoviselta omaan makuun mutta voisihan tuon tietysti jossain vaiheessa tarkistaa.



Jotta topicista tulisi yleispätevämpi, niin mukaan voi listata myös muita kiinnostavia lentosotaelokuvia vuosien varrelta.
Goose 15.7.2009 11:09


Guillermin: The Blue Max (1966)



Tästä diggasin ainakin vuosia sitten todella paljon. Tällä hetkellä en omista elokuvasta mitään julkaisua mutta tuskin mielipide elokuvasta on muuttunut ainakaan huonompaan suuntaan, pikemminkin päinvastoin.
Jakel 15.7.2009 12:06

Blue Max on jäänyt myös omiin muistoihin hyvänä elokuvana. Aikoinaan tuo tuli vuokrattua muutamaankin otteeseen, lentokohtaukset hienoja ja niitä oli muistaakseni paljon. Elokuva toimi tuolloin hyvänä alkufiilistelynä Amigan Red Baron ja Knights of the Sky peleille.

Norrin Radd 15.7.2009 13:19

Teknisesti edelleen hulppein lentosotaelokuva:

Battle of Britain (-69).



Der rote Baron & Flyboys (-06) menevät melkein samaan nippuun vaivaannuttavina sillisalaatteina. Rakkautta ja hidastettuja pöristelyjä pyykkinarujen ylitse...

Toki Battle of Britainissakin on hellät hetkensä, mutta aika on tehnyt tehtävänsä ja niitä katsoo hieman eri silmin.
Jakel 15.7.2009 13:26
Norrin Radd ( 15.7.2009 13:20)
Teknisesti edelleen hulppein lentosotaelokuva: Battle of Britain (-69).




Mäntämoottorisplätteriä
Norrin Radd 15.7.2009 13:47
Jakel ( 15.7.2009 13:27)
Norrin Radd ( 15.7.2009 13:20)
Teknisesti edelleen hulppein lentosotaelokuva: Battle of Britain (-69).




Mäntämoottorisplätteriä
Pikemminkin täyttä pornoa. thumbsup.gif

Jotain tuon elokuvan teknisestä vaativuudesta kertoo se, kuinka kuvauksissa kesken suuren ilmataistelun espanjan ilmavoimien hävittäjät porhalsivat kaikkien kieppuvien mersujen ja heinkeleiden lävitse omiin harjoituksiinsa. Tiedonkulussa pikkuisen ongelmia...



Alkutekstijakso on nannaa.
Norrin Radd 15.7.2009 14:57

Yksi elokuva mikä liippaa hyvinkin läheltä on

The Great Waldo Pepper (-75), jonka lopussa kaksi WWI:n aikaista ässää ottavat yhteen elokuvan kuvauksissa. Huimia stuntteja, taustaprojektiota ei ole käytetty kuin parissa lyhyessä otoksessa joissa kuvataan koneen irtoavia osia ym.

Ihan erilaista katsoa näitä leffoja joissa lennetään oikeasti, eikä sinistä taustaa vasten studiossa. Posket lepattavat ja nahkatakki pullistuu...

Goose 15.7.2009 16:28
Goose ( 24.4.2009 11:09)
Ray: Flying Leathernecks ****

II. maailman sodan lempi aiheitani Pohjois-Afrikan ja talvisodan rinnalla. Tyynenmeren sodassa oli sitä jotain ylimääräistä karua eksotiikkaa paratiisi maisemissa, jolla voisi olla hienoa symboliikkaa ihmis mielestä ja sen kieroutuneisuudesta. Lentävät villikissat jakautuu kahteen eri missioon joista ensimmäisessä F6F Hellcats laivue antaa tukea merijalkaväen hyökkäykselle Guadalcanalin taisteluissa ja jälkimmäisessä F4U Corsair laivueen voimin hyökätään japanilaisten täydennys laivastoa Tokyo Expressiä vastaan. Elokuvassa näkyvät taistelut ovat pääsääntöisesti kaikki oikeata kuvamateriaalia, joka väreissä näyttää uskomattomalta, eikä sotadokumenteista tutuksi tulleesta kuvan rakeisuudesta juurikaan ollut haittaa. Oikeasti Guadalcanalin taisteluissa käytettiin Hellcatsin edeltäjää F4F Wildcat konetyyppiä, sillä Hellcats tuli käyttöön vasta syyskuussa 43 jolloin Guadalcanalin taistelut olivat jo loppu. Flying Leathernecks on yksi parhaista lentokone elokuvista joita olen nähnyt, jäänkin innolla odottelemaan George Lucasin tuottamaa Red Tails elokuvaa.


Nopean vilkaisun saavittelemana Red Tailsin päivitetyt tiedot paljasti vanhan totuuden ja länsirintamalla ei mitään uutta!
Alex_r 15.7.2009 19:40

Tämän näkemisestä on jo aikaa, mutta muistikuvien mukaan erinomainen:





Twelve O'Clock High (1949)
Norrin Radd 15.7.2009 20:19

Janusz Kaminski on puuhaamassa elokuvaa

The Night Witch.



Lydia Litvyak



Litvyakin työkalu YAK-1 numerolla 44:



Tässä myös pienoismalli.



Tuosta hänen erään osapudotuksensa kohteesta, ässä Edwin Maierista en ole onnistunut löytämään infoa. Anyone?
Jakel 15.7.2009 20:41

Hieman off-topic : Toisen maailmansodan hävittäjälentäjäkirjallisuutta on suomennettu kiitettävä määrä

Koala-kustannuksen toimesta . Kirjat ovat lähinnä saksalaisässien elämänkertoja, mutta ketä nyt kiinnostaisi lukea 10 saksalaista tiputtaneen britin sepustuksia, kun vaihtoehtoina on yli 300 konetta tiputtaneiden saksalaisässien tarinoita. Toisaalta nuo kirjat toistavat aikalailla itseään, mutta kannattaa ainakin lukea Rudelin ja Hartmannin kirjat. Rudel oli viimeiseen asti pesunkestävä natsi, tiputettiin useita kertoja linjojen taakse, lensi loppuvaiheessa Stukalla toinen jalka amputoituna ja sai kaikkein korkeimman rautaristin mitä kukaan.



Kuukausi sitten muuten oli suomessa juuri koala-kustannuksen toimesta 3 saksalaista hävittäjä-ässää haastateltavana, joista yli 200 tiputusta pudottanut Walter Schuck vietti suurimman osan sodasta pohjois-suomessa ja norjassa.



Harmillista, että näistä ei ole tehty elokuvia, jenkkielokuvat ovat hieman teennäisiä, kun loppujen lopuksi aika jolloin heillä ei ollut kunnollista ilmaherruutta on melko lyhyt.
Norrin Radd 15.7.2009 20:56

^ Joo, noita Koala-kustannuksen kirjoja on tullut kuolattua usein.





Voi, kun saisivat saksalaiset itse tehtyä elokuvan vaikka valtakunnan ilmapuolustuksen viimeisistä hetkistä jolloin ME-262 koneita huollettiin ja tankattiin autobahnojen siltojen alla...
Jakel 15.7.2009 21:30

Tsekkiläinen Dark Blue World (Pilviin piirretty) kannattaa mainita sen vuoksi, että lentokohtaukset ovat tehty (ainakin suurimmaksi osaksi) aidoilla Spitfireillä.

Goose 16.7.2009 08:09
Goose ( 13.4.2009 08:51)
Archainbaud: The Lost Squadron ****

Joukko amerikkalaisia hävittäjä-ässiä palaa I. maailmansodasta, jossa he olivat vapaaehtoisina palvelleet Ranskan joukoissa. Tylsään siviilielämään paluu ei ole helppoa varsinkin, kun naisystävät ovat löytäneet uuden kumppanin, työpaikat hävinneet tai menneet muille eikä sankari vastaanotosta ole tietoakaan. Työttömyys ja soppajonot ovat väistämättä edessäpäin. Vuoden kiertolaiselämän päätteeksi laivue kohtaa toisensa Hollywoodissa, jossa yksi kertoo omasta onnenpotkustaan. Hän oli päässyt stuntlentäjäksi ohjaaja von Furstin vakiokaartiin, jonka erikoisalaansa olivat juuri lentokoneaiheiset sotaelokuvat ja näinollen yhden onnesta tuli koko vanhan laivueen onni. Ei kuitenkaan niin hyvää, että ei jotain pahaa. Juuri filmattavan elokuvan naistähti ja nykyinen ohjaajan vaimo oli yhden lentäjä-ässän ex-heila, joka kohtalokkaasti kärjistää ohjaajan ja stunlentäjien välejä. Varsinkin, kun ohjaaja von Furst on tappavan mustasukkainen, joka on sen eteen valmis jopa vaarantamaan koko elokuvan tulevaisuuden, lentäjien hengestä puhumattakaan.

Ilmiömäinen Erich von Stroheim vittumaisen ohjaajan roolissa on elokuvan todellinen ässä.


Tästä jäi lämpimät muistot ja elokuvan elokuva lentokohtaukset olivat näyttäviä ja darmaattisia.
Humphrey Bogart 16.7.2009 11:33

Tietysti

Wings