Finnkino armahti meitä Eastwoodin viimeisintä malttamattomina odottaneita ennakkonäytöksellä, joten viestiketju tälle vuoden kenties parhaalle elokuvalle on paikallaan. Itse en pysty suhtautumaan Gran Torinoon millään tavoin objektiivisesti, vaan katsoin elokuvan aivan estoitta fanittaen. Ensimmäinen näkemäni Eastwood-elokuva on luultavasti Likainen Harry, jonka tv-esitys vuonna 1984 iski kymmenvuotiaaseen nassikkaan kuin leka. Ei siinä iässä tietysti ymmärtänyt läheskään kaikkea mitä elokuvassa tapahtuu, mutta siitä huolimatta Dirty Harry jäi mieleeni lähes taianomaisena kokemuksena, eikä tunne ole myöhemmällä iällä uusintakatselujen myötä laimentunut. Vaikka Gran Torino ei jatkakaan Harry Callahanin tarinaa, eikä ole toimintaelokuva, se toimii silti eräänlaisena loppunäytöksenä niin Dirty Harrylle, kuin muillekin Eastwoodin kovan äijän rooleille. Jatkuu miehen näyttelijänura tai ei, hankala kuvitella että hän palaisi enää tällaiseen rooliin.
Gran Torinon Walt Kowalskissa Eastwood yhdistää uransa härkäpäiset oikeistosankarit yhdeksi piinkovaksi eläkeläiseksi, jolle lähes kaikki kanssaihmiset ovat vihollisia ja jonka ohi maailma aikaa sitten ajanut. No country for old men. Kowalski on sitkeä perkele, joka sen kun elää vaikka vittuillakseen, samalla kun ympäristö joutuu hunningolle. Gran Torinon suurin vahvuus on Eastwoodin loistava roolisuoritus, joten mikäli tämä jää äijän viimeiseksi näyttelijänrooliksi, niin ei paljon tyylikkäämmin voi parrasvaloista poistuakaan. Nick Schenkin käsikirjoitusta ei silti sovi lainkaan väheksyä, mitä elokuvan tehoon tulee. Tarina etenee pienimuotoisesti ja tyylikkäästi, eikä sitä yritetä missään vaiheessa paisuttaa yli äyräitten, joksikin elämää suuremmaksi. Elokuvan tapahtumaympäristö on pieni ja suorastaan kotoisa, mikä tuo katsojan lähemmäs tarinaa ja tekee tapahtumista todellisempia. Gran Torino onnistuu olemaan yhtä aikaa sekä hauska että koskettava ja harvoin on teatteriyleisö nauranut noin paljon, ellei kyseessä ole ollut komedia. Katsoin elokuvan Finnkinon yönäytöksessä Tennispalatsissa ja lopputekstien tultua kankaalle yleisö rupesi taputtamaan, mikä kruunasi koko katsomiskokemuksen ja kasvatti elokuvan jättämää hyvää fiilistä.
Gran Torinon jääminen ilman Oscar-ehdokkuksia ei elokuvan nähtyäni ihmetytä. Vaikka tarina on tietyllä tapaa lämminhenkinen ja koskettava, ei elokuva silti istu salonkikelpoisten satujen ja poliittisesti korrektien selviytymistarinoiden joukkoon millään tavoin. Ensikatselun jälkeen pitäisi yleensä malttaa mielensä, eikä nostaa mitään elokuvaa liian korkealle jalustalle, mutta fiilikset ovat näin muutama päivä katsomisen jälkeenkin sellaiset, että tässä on Clint Eastwoodin paras elokuva The Unforgivenin jälkeen.