Pyrolyysiuunit

Romero 28.2.2009 10:01

Kun kerran hiekkalaatikollakin keskustellaan imureista niin mikä jottei.





Ei ole maailmassa montaa vittumaisempaa hommaa kuin uunin putsaaminen, oma kiertoilmahärveli rupesi jälleen kerran savustamaan huushollia sen verran ankarasti että tuo oli taas kerran edessä: Ensin tuhautat puhdistusvaahdot sisään ja todennäköisesti siinä sivussa vähän muuallekin, sitten annetaan niiden vaikuttaa 1-n tuntia (tässä tapauksessa yön yli kun oli sitkaassa) ja sen jälkeen aletaan lapioimaan ulos loputtomasti vaahdonsekaista mustaa paskaa mitä on kohta joka paikassa ympäri keittiötä, lopuksi pyyhitään kostealla rätillä, katsotaan että sehän meni vielä ihan paskaiseksi, pyyhitään lisää, katsotaan rättiä, huuhdellaan rätti, pyyhitään uudestaan jne. ja jatketaan näin kunnes ei enää jaksa välittää sotkeentuuko se helvetin rätti vielä vai nou. Ei saatana. Jossain vaiheessa lähitulevaisuudessa on tarkoitus tehdä keittiöremontti jossa koneidenkin olisi tarkoitus mennä uusiksi, joten olen jo hykerrellyt ajatuksella rosterinkiiltävästä pyrolyysiuunista joka näin haluttaessa ihan itse polttaa sisuksistaan kaikki kissaa pienemmät tauhkat pieneksi kasaksi tuhkaa, jonka voi sitten näädänkarvasudilla pyyhkäistä kämmenelleen ja puhaltaa takaoven raosta hellästi maailmalle. Sen verran varauksella kuitenkin suhtaudun kaikkiin elämää helpottaviin keksintöihin että kuulisin mielelläni muiden kokemuksia näistä itsepuhdistavista versioista, onko kaikkien lupausten takana kuitenkin joku koukku vai ovatko ne oikeasti noin helppoja vehkeitä?



Vielä kun keksisivät leivänpaahtimen joka talsii itse säännöllisin väliajoin kartanolle ja yskäisee sisuksiinsa kertyneet leivänmurut linnuille nätiksi pikku keoksi, tai yhdistäisivät tuon pyrolyysitoiminnon myös keraamisiin keittotasoihin jotka sitten hehkuisivat tiskipöydän vieressä kuin 50 x 50 sentin henkilökohtainen horna leimauttamatta kuitenkaan liekkeihin koko huushollia. Ei noita tavallisia saa puhtaaksi millään.
Rikhard 28.2.2009 17:09

Pyrolyysia en ole henkilökohtaisesti käyttänyt, mutta ei se nyt ihan markkinamiesten mainostamalla muutamalla sutaisulla pelaa. Lähelle kuitenkin. Paska palaa kyllä tomuksi ja voihan sen pois sutiakin... helpompaa on käyttää kosteaa rättiä. Itse pyrolyysiohjelma on kestoltaan varsin pitkä ja valmisteluina uunista pitää poistaa kannattimet (jos uunia käyttää paljon, niin tutustupa teleskooppikannattimiin, galaksin paras keksintö) ja pellit. On myöskin suositeltavaa, että tämän tekee varsin usein, koska pinttynyt lika on pinttynyttä likaa, vaikka sitä kuinka liekinheittimellä grillaisi. On kuitenkin toimiva ratkaisu, tosin osalla valmistajista vain on ollut ongelmia saada luukkua auki ilman huoltomiestä pyrolyysin jälkeen.





Kandee myös miettiä ainakin AEG:ltä löytyvää höyryuunia. Puhdistus on vaivalloisempaa (varsinkin höyrystimen), etikkaa ja vettä ja pyyhkäisy. Mutta hitto, kyseinen laite oli parempi kuin telkkari kun vuoden vaihtuessa "keitettiin" sillä nakkeja. smile.gif Tuottaa myös hemmetin asiallisia kasviksia, kalaa ja riisinkin siellä voi keittää samalla kun edellämainitut höyrystyvät.



Keraamitaso puhdistuu parhaiten siihen tarkoitetulla (hyvällä) puhdistusaineella ja skrapalla. Toki kaikelta tältä välttyy, kun yli kiehuessa pyyhkäisee roiskeet heti pois (joka on tason tasaisuuden vuoksi jopa helppoa ja nopeaa, toisin kuin valurautalevyillä.)