Devonsville Terror

Lauri Lehtinen 4.2.2004 11:03

Monet varmaan tietävät, että tämän Lommelin ja Donald Pleasencen tunnelmallisen pikkubudjetin goottikauhuelokuvan FIx-versiota (Videotrage) on leikattu. En ole kuitenkaan ikinä törmännyt tarkempiin leikkaustietoihin ja olen kuvitellut, että ehkä jokunen minuutti inkvisitioväkivaltaa puuttuu.





Eilen rupesin tsekkaamaan Jenkeistä ostamaani halpakasettia (Embassy Video) ja huomasin ensin ison kestoeron (Videotrage: 77 min, Embassy: 98 min) ja sitten sen, että kyse on käytännössä kahdesta eri leffasta.



Vuoteen 1683 sijoittuvan prologin jälkeen miltei kaikki kohtaukset tulevat eri järjestyksessä, esim. kauppiaan vaimon murha jonka Suzanna Love todistaa FIxissä tapahtuu jo ennen kuin Love tulee kaupunkiin. Jenkkiversiossa on paljon sivujuonia (mm. karrelle palanut noita, joka aiheuttaa poltergeist-ilmiöitä ja ilmestyy siellä sun täällä) joita Suomi-versiossa ei ole. Lisäksi on Donald Pleasancen kertojaääntä ja päiväkirjamerkintöjä, Suzanna Loven tisseihin keskittyviä unijaksoja, Kadonneen aarteen metsästäjät ‑tyyppinen sulava äijä, ihan eri loppuratkaisu (FIxin loppu on sijoitettu keskellä leffaa tulevaan unijaksoon) salamaefektejä sun muuta. Toisaalta jenkkiversiosta puuttuu ainakin kaksi melko olennaista kohtausta ja inserttejä joita FIxissä on. Monesta kohtauksesta löytyy kaksi eri tavalla editoitua versiota. Ompa erikoista...
-jAn- 4.2.2004 13:54

Sattuuko kukaan tietämään missä mallissa ovat Euroopan julkaisut? Vaikka ko. teos ei ole koskaan pahemmin sytyttänyt niin alkoivat nuo versiot kuitenkin kiinnostamaan.

Lauri Lehtinen 5.2.2004 00:57

Juttua mutkistaa vielä Anchor Bayn DVD, jonka pitäisi olla 82 minuuttia, eli kesto on lähempänä FIx-versiota kuin pitkää jenkkieditiota, mutta lukemistani arvioista päätellen se sisältää jälkimmäisen kohtauksia.

confused.gif



FIx- ja jenkkiversion katsottuani tulin siihen tulokseen, että pidän enemmän FIxistä, vaikka nakuilevia noitia ja räjähteleviä päitä on vähemmän. FIx on kokonaisuutena ehjempi ja luultavasti lähempänä ohjaajan alkuperäisnäkemystä. Voisi olettaa, että jenkkiversioon on tuottajien käskystä pitänyt lisätä ylimääräisiä alastomuus- ja kauhuefektijaksoja ja toisaalta juonen selittämistä. Valitettavasti kömpelöt efektit kääntyvät itseään vastaan, ja finaali on hätäisesti kyhätyn näköinen kokonaisuus jossa jatkuvuus tökkii. Tarkemmin kuunneltuna Pleasencen kertojaäänikään ei taida olla Sir Donald vaan joku imitaattori. FIxin loppuratkaisu on yksinkertaisessa tylyydessään parempi ja perustellumpi.