Dokumentteja alakulttuureista

Pietari 27.4.2008 18:46

Kaipaisin tähän topicciin suosituksia hyvistä dokkareista, jotka seuraavat kodittomien, huumeriippuvaisten, katulasten, tai muiden alakulttuurien elämää.



Suositusten lisäksi olisi toivottavaa laittaa jonkinlainen pieni kuvaus/arvostelu dokumentista.



Tässä muutama suuntaa antava esimerkki



Dark Days (2000)

Ohjaaja Marc Singer soluttautui useiksi vuosiksi New Yorkin maanalaisten asukkien sekaan ja teki heistä varsin tunnelmallisen dokkarin. Singer ei ole käsittääkseni tehnyt juuri mitään dokkareita ennen tätä, joten pakko nostaa herralle hattua, sillä hän oleskeli varsin tiuhaan tahtiin metrotunneleissa asuvien kodittomien seassa. Erään huhun mukaa mies jopa myi oman sänkynsä edistääkseen projektinsa rahoitusta. Koko komeuden kruunaa Dj Shadow'n musiikki.



Children Underground (2001)

Siirrytään NYC:stä Romanian pääkaupunkiin Bucharestiin ja kaupungin juna-asemilla asuviin katulapsiin. Children Underground seuraa noin viiden katulapsen elämää usean vuoden ajalta. Jälleen kerran herää kysymys, miten dokumentintekijät ovatkaan onnistuneet sulautumaan kotoaan paenneiden katulasten joukkoon.



Black Tar Heroin: Dark End of the Street (2000)

Tämä veti jo suorastaan sanattomaksi. Viiden San Franciscolaisnuoren arki kuluu prostituution, diilaamisen ja piikittämisen parissa vuodesta toiseen. Otsikonmukainen heroiini on markkinoiden halvinta paskaa ja siltä se myös näyttää. Dokumentin jälkeiset fiilikset ovat verrattavissa Unelmien sielunmessun ensikatselun jälkeiseen tunnetilaan, tässä tapauksessa päähenkilöt ovat kuitenkin oikeita henkilöitä.



Style Wars (1983)

Graffitiklassikko 80-luvulta, kun katutaide oli New Yorkissa huipussaan. Kameraryhmä seuraa nuorten artistien touhuja kotona ja kaduilla.



Hoop Dreams (1994)

Lähes kolmetuntinen eepos kahden mustan ghettonuoren unelmasta päästä NBA:han. Roger Ebert piti tätä aikoinaan vuoden parhaana elokuvana, aika kova luokitus, kun ottaa huomioon mitä muita elokuvia samana vuonna ilmestyi (esim. Pulp Fiction).



Crumb (1994)

Terry Zwigoffin toinen kokopitkä dokumentti sarjakuva-artisti Robert Crumbin urasta ja perheestä. Crumb sisaruksineen on varsin mielenkiintoinen ja häiriintynyt persoona. Miehen piirrokset puhuvat joka tapauksessa puolestaan.



Cinemania (2002)

Saksalaisten tekemä dokkari New Yorkin "elokuvahulluista". viisi elokuvaharrastajaa ravaavat päivittäin teatterista toiseen. Leffafriikkien touhut ovat ajautuneet täysin maaniselle tasolle. Pakko myöntää, että olen hieman kateellinen NYC:in leffatarjonnalle. Suomessa tälläinen touhu ei oikein onnistuisi, kun ainoat vaihtoehtoiset teatterit ovat lähinnä Orion, Kino Engel, ja muutamat vuosittaiset festarit.





Heittäkääpä muut kehiin kommentteja ja mielipiteitä edellä mainituista sekä lisää suosituksia tämäntyylisistä dokkareista.
Lazer 27.4.2008 19:10

Klassikko

On the Bowery

Kertoo Boweryn juopoista ja kodittomista. Kuvattu aitojen henkilöiden ja paikkojen keskellä, mutta päähenkilön tarina ei ole ihan aitoa kamaa.
Bokor 27.4.2008 19:49

Onkos kukaan nähnyt tätä?





http://www.imdb.com/title/tt0488757/



Onko katsomisen arvoinen?
Pietari 27.4.2008 20:37
Jasmin Louhivuori: Hallittua sattumaa (2003)



Tutkielma porilaisesta ja espoolaisesta B-luokan pornotähdestä, jotka elokuvan lopussa yrittävät saada aktia aikaan heinäpellolla ja hyppyrimäen huipulla. Tekijäin motiivit ovat ilmeisesti olleet kunnianhimoisia ja päähenkilöitä kohtaan empaattisia, mutta kokonaisvaikutelma on oudoksuttavaa äärimmilleen vedetyn latteuden juhlaa. Himmeitä ja tragikoomisia piirteitä sisältävät lastenhoidot sekä muut arkirutiinit vuorottelevat Metsikön munahaukkojen kuvausten behind the scenes ‑matskun kanssa. Uravalintaa perustellaan ja puolustellaan logiikalla, joka saa Rakel Liekin vaikuttamaan Einsteinilta.



"Ennen kun mä näin tän elokuvan, olin jotenkin ylpeä siitä, että olen suomalainen" ‑Sir Saigon


Kuulostaa lupaavalta...





Muistin itsekin muutaman mainitsemisen arvoisen lisäyksen:



Karkotetut (1998)

Kotimainen "Ghettodokumentti" Vesalan ongelmanuorista. Parhaita näkemiäni suomalaisia dokumentteja. Tämä kaipaisi uusintaesitystä ja dvd-julkaisua. Tekijä on päässyt varsin syvälle nuorten elämään. Soundtrackilläkin kuullaan muutama vanha klassikko räppibiisi. Ajoittain varsin synkkää ja uskomatonta katseltavaa.



High on Crack Street (1995)

Tunnin mittainen HBO:n Tv-dokkari seuraa kolmen cracknistin elämää. Tapahtumat sijoittuvat Lowelliin Massachusettsiin. Crack vetää näköjään aika huolella nupin turvoksiin...
Dremez 27.4.2008 21:09
Joutilaat (2001)



Susanne Helgen ja Virpi Suutarin dokumenttielokuva työttömistä nuorista miehistä Kainuun korvessa. Aika kuluu pillurallia ajellessa, tupakoidessa ja kiljua valmistaessa.



Antti Näyhä 27.4.2008 21:20
Lauri Lehtinen ( 27.4.2008 19:49)
Uravalintaa perustellaan ja puolustellaan logiikalla, joka saa Rakel Liekin vaikuttamaan Einsteinilta.


En juuri seuraa näitä julkimoita tai heidän lausuntojaan, mutta minusta Liekki on aina vaikuttanut aika fiksulta. unsure.gif
Bastard 27.4.2008 21:45

Musta Helsinki:





http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1&am...t=79&a=3895



"Musta Helsinki on television alkukauden dokumentti Helsingin asunnottomista alkoholisteista, ”puliukoista”, niin kuin vuonna 1966 sanottiin."
sud 27.4.2008 22:20

Jean Bitar:

Markon autotalli(1995)
(The Lukewarm.) 27.4.2008 23:31
Antti Näyhä ( 27.4.2008 21:21)
Lauri Lehtinen ( 27.4.2008 19:49)
Uravalintaa perustellaan ja puolustellaan logiikalla, joka saa Rakel Liekin vaikuttamaan Einsteinilta.


En juuri seuraa näitä julkimoita tai heidän lausuntojaan, mutta minusta Liekki on aina vaikuttanut aika fiksulta. unsure.gif


Rakel on ehkä vähän rasittava, mutta tyhmäksi en kutsuisi.
(The Lukewarm.) 27.4.2008 23:43
The Devil and Daniel Johnston (2005)

Todella viihdyttävä dokkari Daniel Johnstonin elämästä. Vähintäänkin Crumbin tasoinen, mutta jollain tapaa paljon parempi. Danielin tarinan kautta dokkari kertoo huomaamatta paljon myös ympäröivästä yhteiskunnasta.



wikipedia sanoo Danielista seuraavaa:

"His music has been acclaimed by David Bowie, Yo La Tengo, Sonic Youth, Eddie Vedder, Beck, Spiritualized, The Flaming Lips, Justin Furstenfeld, Bright Eyes, and Matt Groening. Kurt Cobain praised Johnston's work, and often wore a tee shirt featuring the cover art of Johnston's debut release, "Hi How Are You?" The frequency with which Cobain wore the "Hi How Are You?" tee shirt exposed Johnston to an even wider group of music enthusiasts.



In 1994, Johnston released Fun on Atlantic Records, his only major-label release. The record was produced by Paul Leary of Butthole Surfers, a group that had long supported Johnston, even inviting him to open a number of concerts for them"
spatter 28.4.2008 08:46

Tämä nyt ei ole dokumentti varsinaisesta alakulttuurista, mutta yhdestä sen edustajasta:





R.I.P.: Rest in Pieces: A Portrait of Joe Coleman

http://www.imdb.com/title/tt0178858/



Colemaniin kannattaa tutustua muutenkin. Luova sekopää.
Hörzög 28.4.2008 21:07

Tulee ensimmäisenä mieleen tää

Hated, mikä kertoo GG Allinista.
kekkuli 28.4.2008 22:58
Storm Signal vuodelta 1966 on dokumentti huumeriippuvaisesta pariskunnasta. Aikanaan lienee uraauurtavaa direct cinemaa mutta toimii kyllä vieläkin.
ttt 25.5.2008 17:12

Pölynimurikauppiaat ja Huutajat tulivat äkistään mieleen, suosittelen. Circle ‑dokkaria en ole vielä nähnyt, mutta uskaltaisin suositella.

Lazer 25.5.2008 17:20
ttt ( 25.5.2008 17:13)
Pölynimurikauppiaat ja Huutajat tulivat äkistään mieleen, suosittelen. Circle ‑dokkaria en ole vielä nähnyt, mutta uskaltaisin suositella.


Aika vaikeeta näitä on kyllä saada liittymään aiheeseen sen enempää kuin että ovat dokumentteja...