Mikä on Finn Innovation Productsin kytkös Future Filmiin? Peräti sama lafka?
Finn Innovation Products ja Future Film
Liekkö vain henk.koht. mielikuvituksen puutetta, kun en ensimmäisenä yhdistä perhe Backlund'a mainittuun jakelijaan? Seuraava yhden esimerkin ajatus on hakuammuntaa, mutta
IMDb listauksen mukaan mm. Highlander 2: The Quickening – Paluu lukeutuisi lafkan levittämiin magneettinauhoihin kasettitelevisiokauden loppupuolella. Leffa on myös julkaistu ainakin Nordic Film Group Oy, Ab:n toimesta niin ikään vhs'ä, jolla ymmärtääkseni ei ole tekemistä Future Filmin kanssa? Sen sijaan The Renegade Version elokuvasta on futuren julkaisema dvd'ä. Silkkaa spekulointia, mutta jos tuolla tulokulmalla jonkin sortin yhtymäkohta löytyy niin onhan perkele...Valitettavasti en ymmärtänyt mitä Neon Maniac kirjoittaa yllä.
Kuka tahansa saattoi hankkia mille tahansa elokuvalle VET:n aikoihin ikärajan. Elonetissä tarkastuttajat on automaattisesti kreditoitu myös levittäjiksi, vaikka näin ei todellisuudessa välttämättä aina ollut.
Finn Innovation Productsia koskevissa tarkastustiedoissa olen kuitenkin ollut
havaitsevinani
jotain johdonmukaisuutta:• Finn Innovation Products toimi Night Of the Living Deadin (1968) tarkastuttajana 1997, mutta DVD:n julkaisi 2001 Future Film.
• Finn Innovation Products toimi Scannersin (1980) tarkastuttajana 1996, mutta DVD:n julkaisi 2003 Future Film.
• Finn Innovation Products toimi Halloweenin (1978) tarkastuttajana 1998, mutta DVD:n julkaisi 2001 Future Film.
• Finn Innovation Products toimi La Sindrome di Stendhalin (1995) tarkastuttajana 1997, DVD:n julkaisi kuitenkin 2002 Future Film.
• Finn Innovation Products toimi The Hills Have Eyesin (1977) ja The Hills Have Eyes Part II:n (1984) tarkastuttajana 1996, mutta Future Film julkaisi molemmista VHS:n 1996 ja DVD:n 2005.
• Finn Innovation Products toimi Sgt. Kabukiman NYPD:in (1990) tarkastuttajana 1997, mutta VHS:n taisi julkaista 1998 Future Film.
Finn Innovation Products on kreditoitu siellä täällä teatterilevittäjäksi elokuvalle Il Fantasma dell' opera (1998), jonka julkaisi VHS:llä ja DVD:llä Future Film. Olisiko Finn Innovation Products toiminut vain tarkastuttajana?
Entä kuka julkaisi (jos julkaisi) VHS:llä italialaisen elokuvan Tre uomini e una gamba (1997) eli Kolme miestä ja jalka, jos teatterioikeudet olivat Finn Innovation Productsilla?
Eli perimmältään on kysymys siitä, pitäisikö kaikkiin tai edes osaan IMDb:ssä listattuihin Finn Innovation Products-elokuviin vaihtaa levittäjäksi Future Film?
Patentti- ja Rekisterihallituksen sivuilla pääset katsomaan yritysten perustietoja maksutta.
https://virre.prh.fi/portal/dt
Siellä löytyy mm nämä neljä
– Oy Future Film Ab
– Oy Future Film Animation Ab
– Oy Future Film Distribution Ab
– Oy Future Film Entertainment Ab
Joista kahden eli "Oy Future Film Ab" ja "Oy Future Film Distribution Ab" osoite on Hovrättsesplanaden 9, 65100 VASA (eli Hovioikeudenpuistikko 9, 65100 VAASA)
Sieltä löytyy myös "Oy Scandinavian Digital Media Ab" (kts. nimihistoria alla) jonka osoite on Hovrättsesplanaden 9, 65100 VASA
Nimihistoria.
– Oy Scandinavian Digital Media Ab / alkaen 12.08.2013
– OY F.I.P. FILMS AB / alkaen 16.11.2005
– Oy Finn Innovation Products Ab / alkaen 18.03.1992
Eli ainakin toimitilat on hyvin lähekkäin jos ei samat.
Finn Innovation Products Ab sijaitsee Vaasassa samassa osoitteessa kuin Futurefilm. Sitä ei ole enää Suomen yritysrekisterissä aktiivisena yhtiönä, mutta se on sulautettu Oy Scandinavian Digital Media Ab ‑yhtiöön, joka sekin vaikuttaisi olevan ns. alasajo vaiheessa (liiketoiminta siirretty muihin yrityksiin tai sitten vain lopettamassa). Backlundit omistanee tuon, hallituksen kokoonpanosta päätellen. Vaikuttaisi siltä, että Finn Innovation Products on alunperin perustettu 90-luvun alussa ja sulautettu yllä mainittuun joskus 2000-luvun alussa/puolessa välissä.
Scandinavian Digital Median yhtenä aputoiminimenä on muuten myös Future International. Mutta Future Film on taasen ihan oma yhtiönsä omine aliyhtiöineen Animation/Distribution/Entertainment.
Eli noilla kaikilla on vahva kytkös toisiinsa käytännössä, mutta on kuitenkin huomioitava, että jos puhutaan yrityksen omistamista oikeuksista tms, niin noihan on juridisesti täysin erillisiä, toisistaan riippumattomia yhtiöitä, vaikka niillä olisi sama omistaja taustalla. Käsittelisin noita ihan erillisinä yhtiöinä, vaikka onkin problemaattinen tilanne tuo, että nykyinen yhtiö ei ilmeisesti oikein edes tee samaa liiketoimintaa (jolla on päätoimialana
Viihde-elektroniikan tukkukauppa
, vaikka tuo nyt ei käytännössä välttämättä mitään meinaakaan). En siis menisi laittamaan yhtiöksi tuota Scandinavian Digital Mediaakaan vaan jättäisin noin.Myöhemminhän tietysti saattaa olla, että Oy Scandinavian Digital Media Ab sulautetaan jossain vaiheessa Futurefilmiin (tosin sillä edellytyksellä, että siitä olisi jotain konkreettista hyötyä liiketoiminnalle).
Runsaat kiitokset asiantuntevista vastauksista Jannelle ja Jakelle.
Kaikki viittaa siihen, että vaikka Finn Innovation Products on käyttänyt elokuvia VET:ssa, niin niiden levittäjä on ollut Future Film.
Voi hyvinkin olla, että FIP:llä on ollut elokuviin ns. oikeudet, mutta Future Film on hoitanut käytännön. Samanlainen järjestely on ollut mm. Yleisradiolla ja Cinema Mondolla Pan Visionin kanssa.
Elokuvatietokannassani Finn Innovation Products on kreditoitu vain kahden elokuvan teatterilevittäjäksi. Toinen on Dario Argenton Il Fantasma dell' opera ja toinen Kolme miestä ja jalka. Tiedot ovat peräisin Elonetistä, jossa kuten edellä kerroin, tarkastuttaja kirjataan yleensä myös levittäjäksi. On jokseenkin varmaa etteivät teatterit buukanneet kumpaakaan esityksiinsä Finn Innovation Productsilta, vaan Futuren filmivarastolta. Se FIP:n teatteritoiminnasta.
Bisneskuviot ja viranomaisasiakirjat ovat niin mutkikkaita, että kysymystä on helpompi lähestyä fyysisten todisteiden kannalta.
Kaikkien videohyllystäni löytyvien Finn Innovation Productsin tarkastuttamien DVD-julkaisujen (Night Of the Living Dead, 1968; Scanners, 1980; Halloween, 1978; The Hills Have Eyes, 1977; The Hills Have Eyes Part II, 1984) takakannessa ilmoitetaan julkaisijaksi Future Film.
Entä muut Finn Innovation Productsiin liitetyt VHS:t ja DVD:t? Löytyykö niiden, edes yhdenkään, kannesta kirjallista näyttöä, että levittäjä tai julkaisija olisi ollut Finn Innovation Products? Jos ei, niin asiahan on sillä selvä.
Finn Innovation Productsit IMDb:ssä ja Elonetissä.
Pari VHS-kassua hyllystä ainakin kertoo noin, esim. tuo Cybertech PD on ihan Futuren 'leimoilla' vaikka se näemmä elonetissä onkin Finn innovationin nimiin laitettu.
Mutta ennen lopullista tuomiota kannattaa tsekata vuosien 92-95 välisiä vhs-julkaisuja. Nimittäin Future Film perustettiin vuonna 95 ja Finn innovation ‑92. Tuolla näyttäisi olevan julkaisuja ennen ‑95 vuottakin.
Tuo "Kolme miestä ja jalka" tuli ainakin vuokralle melko varmasti Futuren julkaisemana samaan aikaan kuin "Divorcing Jack". Pieni mahdollisuus kuitenkin on, että muistan väärin ja julkaisija saattoi olla myös Kamras.
Xialong (10.2.2014 11:00)Tuo "Kolme miestä ja jalka" tuli ainakin vuokralle melko varmasti Futuren julkaisemana samaan aikaan kuin "Divorcing Jack". Pieni mahdollisuus kuitenkin on, että muistan väärin ja julkaisija saattoi olla myös Kamras.
Koska F̷i̷n̷n̷ ̷I̷n̷n̷o̷v̷a̷t̷i̷o̷n̷ ̷P̷r̷o̷d̷u̷c̷t̷s̷ Future Film levitti elokuvaa teatterissa, niin tuskin se antoi VHS:ää Kamrasille.
Jakel (9.2.2014 20:11)
Mutta ennen lopullista tuomiota kannattaa tsekata vuosien 92-95 välisiä vhs-julkaisuja. Nimittäin Future Film perustettiin vuonna 95 ja Finn innovation ‑92. Tuolla näyttäisi olevan julkaisuja ennen ‑95 vuottakin.
Erittäin hyvä huomio. Ja käyttökelpoinen nyrkkisääntö tuo vuosi 1995.
Elonetin Finn Innovation Products-sotku on massiivisempi kuin osasin kuvitella. Niin totaalinen, että sen selvittäminen on mahdotonta.
Internet Movie Databasen Finn Innovation Productsia koskevat tiedot pystyi korjaamaan, vaikka vähän aikaa menikin. Elonetille ei voi tehdä mitään.
Finn Innovation Productsin levittämiksi tai julkaisemiksi on kreditoitu Elonetissä useita lasten animaatioita Hercules, Treasure Island, Sleeping Beauty, Goldilock and the Three Bears, Pinocchio, Pocahontas, Snow White, Heidi, Ivanhoe, Jungle Book, Robin Hood, Cinderella, ym. Aiheita joista kaikista on aikojen kuluessa tehty monia, jopa useita kymmeniä, versioita.
USA:lainen Jetlag Productions tehtaili (Japanissa?) videolle viisikymmentäminuuttisia halpisanimaatioita klassisista satuteemoista, kuten vaikka Snow White, Black Beauty, Heidi, Cinderella ja Hercules. Samoihin aikoihin niiden kanssa tuotiin Suomeen niin ikään alle tunnin kestäviä australialaisiksi tulkittuja animaatioita Emperor's New Clothes, Ali Baba, Hercules, Puss In Boots, ym.
Nämä molemmat tuotantosarjat ovat Elonetissa toivottomana sekasotkuna. Pahimmillaan niiden ja Finn Innovation Productsia koskevien tarkastus- ja levitystietojen sekaan on ympätty mitään ajattelematta vielä muiden saman nimisten klassikkotarinoiden tietoja. Esimerkiksi Black Beauty (1994) (88 min.) ja Black Beauty (1995) (49 min.) on sekoitettu toisiinsa Elonetin Black Beauty’ssa.
Sellaisetkaan helpommin identifioituvat elokuvat, kuten Joseph Merhin 1994 ohjaama Last Man Standing, eivät ole luotettavalla pohjalla. Onko mitään muuta näyttöä siitä, että Last Man Standing olisi julkaistu 1997 Suomessa VHS:llä nimellä Viimeinen vastus, kuin maininta Elonetissä?
Summa summarum: En löytänyt todisteita siitä, että Finn Innovation Products olisi koskaan levittänyt ainuttakaan elokuvaa Suomessa missään formaatissa.
Kokeile kirjoittaa futurelle ja kysele noita. Ei sieltä välttämättä tietysti vastata, mutta jos selkeästi ja jo etukäteen vastaanottajan työtä helpottavasti osaa laittaa asiat paperille, niin ainakin omat kokemukseni ovat olleet hyviä (en tosin futuren kanssa ole ollut tekemisissä).