Julkaistu:


Pixoff – 34 Short Films from Finland (2006)

Ohjaaja:

elokuva arvostelu

arvosana 4/5

Ohjaus: Aiju Salminen, Janne Hyvönen, Olli Rajala, Hanna Vainio, Lauri Paasonen, Sami Kyöstilä

Netissä virkeästi monta vuotta toiminut, suomalaisten harrastajien tekemien lyhytelokuvien esityskanava Pixoff on julkaissut ensimmäisen kokoelma-dvd:n. Kuten takakansiteksteissä sanotaankin, kyseessä ei ole "Best of" vaan laajaskaalainen katsaus suomalaisen amatöörielokuvan tasoon.

kuvituskuva a
kuvituskuva b

34 lyhytelokuvaa ympäri Suomea osoittaa ainakin, että kotimaassamme on yllättävänkin tasokkaita animaatioelokuvien tekijöitä. Siinä missä tekniikalla ei pröystäilläkään (suurimmalta osin tarkoituksellisesti), on omaperäisyys ja terve vinksahtaneisuus läsnä lähes jokaisessa animaatiossa. Ehdottomaksi suosikiksi ylitse muiden nousee yksinkertaisilla väläyksillään hilpeyttä herättävä Karaoke, Aiju Salmisen ohjaama pieni tarina pandakarhusta ja hirviöstä – jotka eivät pidä toisen valitsemasta karaokelaulusta. Karaoke ei lyö missään vaiheessa överiksi, ja omasta tyylistä on pidetty kiinni koko ajan. Siksi se tuntuukin eheimmältä verrattuna moniin muihin levyn lyhäreihin. Ja mainittakoon vielä, että Karaoke nousi lasteni suosikiksi. Sitä vastoin Janne Hyvösen Emmaa ei sovi lapsille näyttää. Magnus Carlssonin piirrostyyliä muistuttava hervottoman vinoa huumoria sisältävä lyhytelokuva sisältää mm. rujon seksikohtauksen, joka kyllä huvittaa – mutta levyn ikäraja (11) jää tämän jälkeen mietityttämään! Komean näköinen mutta tarinaltaan torso The Sword of 'Nur on ulkonäöltään ja tyyliltään jostain Shrekin (hahmojen kasvot) ja tietokonepelien välimaastosta. Tämä on yksi levyn useista Assembly-festivaaleille varta vasten tehdyistä tietokoneanimaatioista ja onkin tekijöilleen hieno työnäyte. Vaha-animaatioista viehättää eniten Olli Rajalan ohjaama Mr. Wimble hilpeän tunnelmansa ansiosta.

kuvituskuva c
kuvituskuva d

Näytellyistä lyhytelokuvista Sulka on kuvaukseltaan (filmille kuvattu), väreiltään ja valaistukseltaan täysin ammattilaistasoa. Elokuvan tukijoita ovatkin mm. Yle, Helsingin kaupunki ja Avek. Ohjaaja Hanna Vainion ympäristötaideteokseen perustuvan elokuvan lopullinen sanoma jää meikäläiselle hämärän peittoon, mutta katsoja saanee itse tehdä omat johtopäätöksensä. Lauri Paasosen Grand Theft sisältää hauskan idean sekä se on toteutettu tarpeeksi yksinkertaisesti, jotta mielenkiinto säilyy räiskinnän ja takaa-ajon keskellä. Tietokone‑ ja konsolipelien juoksutyyli on näyttelijöiden toimesta omaksuttu hienosti. Sami Kyöstilän, Jani Karvosen, Olli Kantolan, Joonas Kerttulan ja Petri Kyllösen The Way Out aukeaa tietokoneiden kanssa kauemminkin puuhasteille, mutta pikkunäppärillä tehosteilla höystetty idea jaksaa kantaa.

kuvituskuva e
kuvituskuva f

Teknistä osaamista ja omaperäisyyttä on suomalaisilla harrastajilla kunnioitettavasti, mutta tarinoihin kaipaa edelleen lisää ytimekkyyttä. Näyteltyjen elokuvien räiskintä ja Hollywood-henkinen toiminta sekä sen parodiointi on ymmärrettävää, mutta "alaa" seuraavalle jo melkoista pakkopullaa. Jokatapauksessa levyn anti on korkeatasoista ja osoittaa sen, että suomalaisen elokuvan tulevaisuus on hyvissä käsissä jos vain nämä tekijät jaksavat yrittää. Ja keskittyvät vastedes käsikirjoituksiin, joissa loppuratkaisut eivät vaikuta väkinäisiltä. Levyltä löytyy myös pari ulkomaista yrittäjää, joista japanilaisen Takyuan The Need on hyvä esimerkki yksinkertaisesta käsikirjoituksesta joka kantaa ilman teknistä kikkailua.

Teoksen tiedot:

Ohjaaja

Maa

Genre

Kategoria