Julkaistu:


The Eight Diagram Pole Fighter (1984)

Ohjaaja:

elokuva arvostelu

arvosana 4.5/5

Ohjaus: Lau Kar-leung

Lau Kar‑leungin melodramaattinen synkistelyeepos The Eight Diagram Pole Fighter puolustaa paikkaansa monen kungfu-harrastajan suosikkilistalla. Se muistetaan kuitenkin erityisesti sen tuotantoa kohdanneesta ikävästä onnettumuudesta. Historiallisiin tapahtumiin perustuva kertomus Sung-dynastian aikaisen Yangin sankariperheen tragediasta sai suuremman merkityksen kun pääosaan kiinnitetty Alexander Fu Sheng kuoli kesken kuvausten. 29‑vuotias Fu Sheng sai surmansa auto-onnettumuudessa 7. heinäkuuta 1983. Kuolema oli raskas isku koko Shaw Brothers ‑studiolle. Vuonna 1983 elettiin jo lopun aikoja, mutta Shaw't pitivät supersuosittua Fu Shengia viimeisenä vastavoimanaan kilpailevan Golden Harvest ‑tuotantoyhtiön nuorille lupauksille Jackie Chanille ja Sammo Hungille. Puhumattakaan surusta joka henkilökohtaisella tasolla kosketti lähes jokaista elokuvantekijää Shaw Brotherseilla.

kuvituskuva a
kuvituskuva b

Fu Shengia suojattiinaan pitänyt Lau Kar‑leung päätti kuitenkin filmata The Eight Diagram Pole Fighterin valmiiksi kunnianosoituksena edesmenneelle tähdelle. Mielenkiintoisesti Fu Shengin valitettavan kuoleman voidaan monella tapaa katsoa parantaneen elokuvaa, tai ainakin tehneen siitä elokuvallisestikin kiehtovamman. Ohjaaja ja näyttelijät olivat yhtälailla murtuneita ystävänsä poismenosta mutta onnistuivat puristamaan surun‑ ja vihantunteet onnistuneesti työsuorituksiinsa. Laun käsikirjoituksessa ja ohjauksessa tämä näkyy poikkeuksellisena synkkyytenä sekä painostavuutena. Laun suosima huumori loistaa poissaolollaan; tuhon ja epätoivon tunnelma hallitsee koko teosta. Uudet päätähdet Gordon Liu ja Kara Hui Ying-hung taas yltyvät niin intensiivisiin ja tunteikkaisiin performansseihin, ettei niitä olisi todennäköisesti irronnut ilman tosielämän tragediaa. Kuvaukseen, lavasteisiin sekä erityisesti valaistukseen tunnutaan myös laitetun ylimääräistä yritystä, sillä elokuva näyttää uskomattoman hyvältä.

Päähenkilön ennenaikainen ja lopullinen poistuminen kuvioista johti luonnollisesti myös elokuvan rankkaan uudelleenkirjoittamiseen, jossa sankareiksi nostettiin Gordon Liun ja Kara Hui Ying-hungin Yangit numero kuusi ja kahdeksan. Yllättäen ainoaksi jääväksi pahemmaksi logiikkakummastukseksi nousee Fu Shengin hahmon itsestäänselvä ja odotettu katoaminen elokuvan puolessa välissä, mutta tämäkin on vähemmän häiritsevää kun aluksi saattaisi kuvitella. Gordon Liu ja Kara Hui ottavat elokuvan täydellisesti haltuunsa. Dubatussa versiossa ylinäyttelemiseltä tuntunut raivoisa tuskailu onnistuu alkuperäiskielellä ja kulissientakaiset tapahtumat tuntien pelkästään vakuuttamaan. Nämä tyypit ovat TOSISSAAN.

kuvituskuva c
kuvituskuva d

Elokuvan kertoma tarina ei sitten olekaan läheskään yhtä kiinnostava kuin sen valmistumista koetelleet vastoinkäymiset. Teatraalisesti lavastettussa ja näytellyssä prologissa esitellään Yangin perheen verinen teurastus tataariarmeijan väijytyksessä. Sotaan lähteneestä perheenpäästä ja seitsemästä pojasta vain kaksi selviää verilöylystä yhtenä palasena. Yang numero kuusi (Fu Sheng) sekoaa mutta onnistuu pakenemaan takaisin kotitaloon kertomaan äiti-Yangille (Lily Li) sekä siskoille numero kahdeksan (Kara Hui Ying-hung) ja yhdeksän (Yeung Jing-jing) surulliset uutiset. Yang numero viisi (Gordon Liu) karkaa tataarisotilailta kungfu-taitoisen metsästäjän (Lau Kar‑leung) avustuksella ja vetäytyy murheissaan buddhalaistemppeliin munkiksi. Pääpaskat Pun Mei (Lin Ke‑ming) ja Yeh Li Lin (Johnny Wang) eivät kuitenkaan aio jättää ainuttakaan Yangia eloon...

Elokuvan synkkä sävy ulottuu myös toimintakohtauksiin ja Lau Kar‑leungille tyypillinen täydellisyyteen hiottu koreografia saa mausteekseen aimo annoksen brutaalia väkivaltaa. Liun tavat keskittyä verenlennätyksen sijasta kungfu-kykyjen esittelyyn sekä jättää usein jopa pääpahiskin lopussa henkiin viskataan nyt voimalla romukoppaan. The Eight Diagram Pole Fighter sisältää paikoin groteskeinta kungfu-satuttamista, mitä valkokankaalla on koskaan nähty. Heti alkukohtauksessa täyteen nuolia ammuttu isä‑Yang suorittaa tappion hetkellä itsemurhan hyppäämällä kolmen miehen korkuisen hautapaalin laelle, vain lyödäkseen kallonsa säpäleiksi kiveen ja laskeutuakseen kuolleena ylvääseen loppuposeeraukseen monumentin vierelle.

kuvituskuva e
kuvituskuva f

Ikimuistoisin tässäkin suhteessa on lopputaistelu. Elokuvan puolessa välissä katsojalle esitetään munkkien treenausta puisia susifiguureita vastaan; temppelin lähistöllä vaeltelevat villieläimet kun ovat munkkien ainoa todellinen uhka. Apotti opettaa koulutettavat murskaamaan kepeillään susien hampaat, mutta jättämään buddhalaisoppien mukaisesti eläin eroon. Loppukähinässä vastassa eivät kuitenkaan ole sudet, vaan tataarisoturit. Hampaidenpoisto-operaation suorittaminen ihmiskidalle on yhtä aikaa sekä kauhistuttavaa että huvittavaa nähtävää. Muutenkin Gordon Liun sauvat ja kepinpäreet lävistävät vihollisia kiitettävällä rutinalla ja punaisen nesteen vuodattaminen muistuttaa Liun oppi-isän Chang Chehin parhaista päivistä.

Varsinaista mättämistä voidaan pitää old skool ‑koreografian täydellistyneenä huippukohtana. Nimensä mukaisesti elokuva esittelee lähes pelkästään mestarillista sauvanheiluttelua. Vastaanvanlaista aseenkäytön suvereenia hallintaa ei tule mielen kuvatun yhtä onnistuneesti kuin Liun aikaisemmassa Legendary Weapons of Chinassa (1982) sekä veljensä Lau Kar‑wingin ohjaamassa Sammo Hung ‑klassikossa Odd Couple (1979). Liu turvautuu minimaalisesti myös vaijerienkäyttöön, mutta tekee sen äärimmäisen huolellisesti ja liioittelematta. Massiviinen loppumyllytys kuuluu kiistatta elokuvahistorian intensiivisimpiin, Gordon Liun ja Phillip Kon kaksintaistelun lunastaessa paikkansa Lau Kar‑leungin Pedicab Driver (1989) ‑cameon rinnalta kaikkien aikojen sauvasäpinänä.

kuvituskuva g
kuvituskuva h

The Eight Diagram Pole Fighter on täysverinen Shaw-klassikko, mielenkiintoinen poikkeama mestariohjaaja Lau Kar‑leungin filmografiassa sekä Alexander Fu Shengin viimeinen elokuva. Kovimman luokan toiminnan, nopeatempoisen juonenkuljetuksen ja täydellisen junttihuumorikadon ansiosta sitä on helppo suositella vanhan koulukunnan kungfu-elokuvaa vierastavillekin. Aivan kaikkea hypetystä ei silti kannata suinpäin niellä, sillä erityisesti tarinan suhteen tyydytään aika tavanomaisiin ratkaisuihin.

Teoksen tiedot:

Elokuvan muut nimet

Ohjaaja

Käsikirjoittaja

producers

Näyttelijät

Säveltäjä

Kuvaaja

Levittäjä / Jakelija

Maa

Genre

Kategoria